Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Trest pro dopujícícho Powella. Až do prosince nesmí závodit

Kingston - Někdejší světový rekordman v běhu na 100 metrů Asafa Powell dostal od Jamajského antidopingového výboru distanc na 18 měsíců za užití zakázané látky. Suspendace jednatřicetiletému atletovi vyprší letos 20. prosince, neboť byl potrestán zpětně od 21. června minulého roku, kdy na domácím šampionátu odevzdal vzorek obsahující nedovolený stimulant oxilofrin. Powell vynesení verdiktu přítomen nebyl, nyní se odvolá ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

"Tenhle verdikt je nejen nespravedlivý, ale také zjevně protiprávní. Trvám na tom, že jsem nikdy vědomě nevzal zakázanou látku," uvedl Powell. "Bylo to poprvé po téměř 12 letech kariéry a po více než 150 testech, co jsem měl nepříznivý nález. A to na stimulant, jenž je zakázaný jen při soutěži a o němž experti tvrdí, že nemá žádný vliv na zvyšování výkonnosti," dodal.

Bývalý mistr světa a olympijský vítěz ze štafet Powell se hájil stejně jako jeho reprezentační kolegyně a tréninková partnerka Sherone Simpsonová tím, že zakázanou látku obsahoval výživový doplněk Epiphany D1, který jim poskytl kanadský masér a kondiční poradce Christopher Xuereb. Olympijská šampionka Simpsonová dostala stejný osmnáctiměsíční distanc v úterý.

Powellovi právníci předložili výsledky tří různých laboratorních testů, z nichž vyplývá, že Epiphany D1 skutečně obsahoval oxilofrin. Powell během lednového projednávání svého případu vypověděl, že neoznámil užívání několika výživových doplňků, neboť si nepamatoval jejich názvy.

Powell má ve sbírce pět medailí z velkých akcí, z individuálních běhů na 100 m má dva bronzy z MS. Světový rekord na nejkratším sprintu vylepšil v roce 2007 až na 9,74, poté už historické tabulky přepisoval pouze jiný Jamajčan Usain Bolt. Se svým pozdějším osobním rekordem 9,72 je Powell po krajanech Boltovi, Yohanu Blakeovi a Američanovi Tysonu Gayovi čtvrtým nejrychlejším mužem všech dob.

Kromě Powella a Simpsonové byla tento týden potrestána dvouletým distancem také diskařka Allison Randallová, jamajská rekordmanka s osobním maximem 61,21 metru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články