Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Jablonec uvítá tři nejlepší oštěpařky z Pekingu

Jablonec nad Nisou - Atletický mítink Jablonecký oštěp ozdobí 5. září olympijská vítězka Barbora Špotáková a další dvě medailistky z Pekingu Ruska Maria Abakumovová a Němka Christina Obergföllová. Na fotbalovém stadionu na Střelnici se s nimi střetne ještě pět dalších finalistek z nedávného olympijského závodu.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Rozpočet mítinku je téměř pět milionů korun. Pokud některá závodnice hodí světový rekord, dostane prémii 20.000 eur (téměř půl milionu korun)," uvedl Jiří Vopršal z pořádající agentury IMA Production. První tři oštěpařky získají vedle peněžních odměn i zlaté cihličky o váze 31,1 gramu, 20 gramů a 10 gramů.

Ruska Abakumovová potvrdila účast na Jabloneckém oštěpu již před olympiádou. Když si ale udělala díky druhému místu v Pekingu velké jméno, manažer ji chtěl podle Vopršala poslat na jiný, lépe honorovaný mítink. Nakonec však Abakumovová své závazky dodrží a na Jablonecký oštěp přijede.

Jablonecká radnice poskytla na mítink 2,5 milionu korun. Městské peníze poslouží hlavně na startovné pro závodnice a na zabezpečení jejich pobytu v Jablonci. "Na začátku jsme se trošku zděsili, kolik mítink bude stát. Ale nešlo to udělat jinak. Peníze jsme museli vytáhnout z naší rozpočtové rezervy," konstatoval starosta Petr Tulpa.

Jablonec není jediným městem, které v Libereckém kraji přispělo na vrcholovou atletiku. Turnovská radnice věnovala na květnový Memoriál Ludvíka Daňka 300.000 korun. Rozpočet mítinku s nejlepšími diskaři světa, desetibojařem Romanem Šebrlem nebo mistryní světa Špotákovou se pohyboval okolo 1,1 milionu korun.

Stadion na Střelnici patří městu a kvůli Jabloneckému oštěpu se na něm vybudoval rozběh. Tulpa věří, že tribuny pro 6700 diváků se při mítinku zaplní do posledního místa. "Jižní tribunu s 2000 sedadly zaplní žáci jabloneckých škol. Vstup mají zadarmo. Pro ostatní diváky stojí lístky 30 a 50 korun," uvedl Tulpa.

Soutěž oštěpařek začne příští pátek v 17:00. V doprovodném programu se utkají osobnosti v hodu oštěpem na cíl - dvoumetrový kruh. Představí se například herci David Matonoha a Martin Dejdar, hokejový brankář Milan Hnilička, jeho fotbalový kolega Michal Špit nebo starosta Tulpa.

Pořadatelé mítinku uvítají i trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného, zlatou oštěpařku z olympiády v Helsinkách 1952 Danu Zátopkovou či jablonecké atletické legendy, stříbrné medailisty z mistrovství Evropy 1974 a 1978, výškařku Miladu Karbanovou-Matoušovou a čtvrtkaře Karla Koláře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články