Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výškař Bába ukončil kvůli bolavé patě sezonu

Praha - Kvůli přetrvávajícím problémům s patou se výškař Jaroslav Bába rozhodl předčasně ukončit letošní sezonu. S bolestivým zraněním zápolil již v Pekingu, kde přesto dlouho bojoval o medaili a nakonec obsadil šesté místo.

Výškař přiznal, že do jisté míry podlehl tlaku okolí, které očekávalo, co předvede obhájce bronzu z Atén. "Nechtěl jsem si tlak připouštět, jenže v hlavě jsem to přece jen měl. A v této disciplíně je hodně důležité srovnat se psychicky," uved dnes Bába.

Nakonec však neobhájil postavení na stupních vítězů a ani taktizování s vynecháním některých výšek mu nakonec nevyšlo. "Kdybych ty pokusy nevynechal, tak bych byl třeba čtvrtý nebo pátý, ale já jsem prostě chtěl medaili," řekl Bába, který si olympijský star přesto užil. "Byl to opravdu krásný závod." Ve finále skočil 229 cm, vyhrál Rus Andrej Silnov výkonem 236 cm.

Komplikací pro Bábu bylo zranění paty, které sice nepatří k těm vážnějším, ale skákání mu výrazně znepříjemnilo. "Kvalifikaci i finále jsem odzávodil pod injekcemi," řekl Bába. Problémy s patou se vlečou již přibližně měsíc. "Teď potřebuju hlavně klid, proto ukončuji sezonu. Začátkem října začnu přípravu na halu i s výhledem na mistrovství světa v Berlíně v příštím roce," prohlásil český rekordman, který 2. září oslaví 24. narozeniny.

Jeden start možná přece jen ještě absolvuje. "Pro radost si možná zaskáču na ukončení sezony v Olomouci na Hanácké laťce 18. září. Měli by tam být i Tomáš Janků s bráchou nebo Sváťa Ton, takže česká špička. Ale uvidíme, podle té paty, nechci to zatím slibovat," dodal Bába.

Omezení ve sportu mu alespoň umožní zaměřit se více na své povinnosti ve škole. Na ostravském Sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových by rád zkraje příštího roku odmaturoval. Čeká ho čeština, němčina, zeměpis a teorie sportovní psychologie. "Musím ty předměty nejdříve uzavřít, ale u té psychologie už mám pololetí za sebou," smál se Bába. "Chtělo by to nějakou sázku s Tomášem (Janků), že když v lednu odmaturuju, tak on bude ještě příští léto skákat," hodil na dálku rukavici kamarádovi, který se chystá v zimě ukončit kariéru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články