Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tahák Zlaté tretry: Amanův pokus o světový rekord na kilometru

Ostrava - Úřadující mistr světa v běhu na 800 metrů Mohamed Aman z Etiopie se má na Zlaté tretře Ostrava pokusit o světový rekord na 1 000 metrů. Jeho držitelem je už patnáct let Keňan Noah Ngeny, který v září 1999 v italském Rieti zaběhl čas 2:11,96 minuty.

Mohamed Aman
zdroj: ČTK/AP

"Půjde o třetí Amanův start na této trati. Je to nejlepší osmistovkař světa, na 800 metrů je o dvě sekundy rychlejší než Ngeny, který byl ale zase vynikajícím mílařem. Hrát roli bude více faktorů, naplánovat rekord není snadné, ale chceme se o to pokusit," řekl dnes sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Na kilometru se představí i Jakub Holuša, finalista nedávného halového mistrovství světa na 1 500 metrů.

Pořadatelé dnes oznámili také účast čerstvého halového světového šampiona v běhu na 60 metrů Brita Richarda Kiltyho a stříbrného olympijského medailisty ve výšce Američana Erika Kynarda, který by měl vylepšit rekord mítinku 232 centimetrů. "Jednáme i s dalšími jmény. Samozřejmostí je účast české jedničky Jaroslava Báby. Rádi bychom posunuli metu k 240 centimetrům," prohlásil Juck.

Co poběží Bolt?

Hlavní superstar 53. ročníku mítinku, který se uskuteční 17. června ve Vítkovicích, byl už dříve potvrzen jamajský sprinter Usain Bolt. Nad disciplínou, do které nastoupí, však stále váhá. To čerstvý halový mistr světa na 400 metrů Pavel Maslák bude mít podobně příjemné povinnosti - taktéž si může vybrat, do jaké disciplíny nastoupí. "Vyberu si buď 400, nebo 200 metrů. Pokud poběží Bolt dvoustovku, tak bych si rád zaběhl s ním," neskrýval své plány Maslák.

Je nám líto, video expirovalo.
Aman přislíbil pokus o světový rekord na Zlaté tretře
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články