Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dvořák po HMS: Snad to té generaci vydrží, než dorostou další

Sopoty - Kompletní sbírka medailí a jeden z nejúspěšnějších výsledků v české hostorii. Na světovém šampionátu v atletice pod střechou v polských Sopotech skromný osmičlenný tým pod vedením šéftrenéra Tomáše Dvořáka zazářil. Před halovým mistrovstvím Evropy v Praze se tak může radovat, s nadějemi vzhlíží i k letnímu mistrovství Evropy v Curychu.

Šéftrenér Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Někteří byli úžasní, někteří dobří, některým to tady úplně nevyšlo a někteří měli pech. Nebudu jmenovat, ale dobré. Ukázali jsme, že v zimě neexistuje jen biatlon a rychlobruslení," řekl Dvořák v Sopotech. "To jsou atleti, kteří vystrčili růžky v roce 2010, teď dospívají a hrnou se kupředu. Doufám, že jim to ještě nějaký pátek vydrží, než dozrají další," pokračoval bývalý světový rekordman v desetiboji.

Česká atletika čekala deset let na svého halového mistra světa. Po Romanovi Šebrlem se jím stal čtyřstovkař Pavel Maslák. A stejně jako v Budapešti 2004 získali čeští atleti kompletní sbírku medaili - stříbro má tyčkařka Jiřina Ptáčníková, bronz její kolega v sektoru Jan Kudlička. Jenže zatímco v Maďarsku už vedle stříbrného tyčkaře Adama Ptáčka a bronzového Jaroslava Báby nikdo další nebyl do osmého místa, v Sopotech byl pátý Jakub Holuša na patnáctistovce a šestá osmistovkařka Lenka Masná.

Bombou Kudlička a bonusovkou Svobodová

Dohromady tato pětice získala 28 bodů, což je vyrovnaný třetí nejlepší výsledek v historii. Lepší co do bodování byly už jen šampionáty v Maebaši 1999 (40) a v Paříži 1997 (31). Stejný bodový zisk měli čeští atleti v Barceloně 1995 a v roce 2001 v Lisabonu.

Když ve středu Dvořák přijel do Sopot, prohlásil, že budou dvě medaile. Bezmezně věřil Maslákovi a také oběma tyčkařům. "U Másla (Masláka) jsem neviděl jinou cestu a Kudla (Kudlička), to je bomba," pochválil oba. "Jiřka (Svobodová), to je bonusovka," radoval se.

Je nám líto, video expirovalo.
Přílet atletů z HMS v Sopotech

Smolařkou týmu byla Rosolová, která v semifinále upadla. "Ve finále by byla stoprocentně, a to by byla zase úplně jiná ženská," upozornil Dvořák, že mohla bojovat o medaili i halová mistryně Evropy z Paříže 2011. "Lenka (Masná) to měla těžké, Holub (Holuša) úžasný, ač je trochu nespokojený, tak může být maximálně," vypočítal Dvořák.

Potěšil ho i nováček koulař Tomáš Staněk, jediným zklamáním týmu je tak výkon překážkáře Martina Mazáče, který v rozběhu zaspal v blocích. "Staněk má potenciál, Mazáč, to je zakletá osůbka. Ale šedesátka není pro něj, venku na stodesítce to ukáže," věřil Dvořák.

Maslák je podle kouče příběh sám pro sebe. "V létě bude evropský rekordman. Je to takový přírodní úkaz," uvedl. S kamarádem lékařem spolu žertují, že Masláka naloží do formalinu a budou jeho tělo po kariéře zkoumat. "Nedávno mi napsal, že Maslák objevil novinku. Že i z laktátu se dá využít energie," vtipkoval Dvořák v narážce na fyziologický nesmysl.

Stejně jako všichni kolem Masláka hovoří o tom, že základem úspěchu je atletova psychika. "On tou dobrou hlavou disponuje od žáků. Nemusí se to učit, on to má v sobě. Je mu fuk, kdo vedle něj stojí. Snáší to velice dobře," uvedl kouč. "Nervózní je dobře, nervák je špatně."

Šampionát v Sopotech je pozitivní i směrem k ME v létě v Curychu. Tam se vrátí k závodění Barbora Špotáková a Dvořák věří, že se uzdraví i rekonvalescenti a mistři světa Vítězslav Veselý a Zuzana Hejnová. Česká atletika by se tak mohla v létě dočkat medailových žní.

I proto Dvořák nastavil nízké limity a počítá s účastí až šedesáti reprezentantů. "Ta generace si to zaslouží, jsou tam šikovní atleti, nechceme jim tu možnost růst upřít," vysvětlil. "A když bude atletika úspěšná jako tady, tak budou peníze, abychom mohli na ty akce jezdit," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články