Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jamajčan Powell si v Ostravě věří na rychlý čas

Ostrava - Původně měl nastoupit na posledním úseku sprinterské štafety proti fenomenálnímu Usainu Boltovi, nakonec bude bývalý světový rekordman Asafa Powell na Zlaté tretře v Ostravě hlavní hvězdou stometrového sprintu. A třebaže se o víkendu nedostal do jamajského týmu pro mistrovství světa v Moskvě, věří si na rychlý čas.

Asafa Powell
zdroj: Getty Images autor: Peter Kollanyi

Třicetiletý Powell patří mezi sprinterské legendy, přestože ve sbírce nemá globální titul, "jen" dva bronzy ze světových šampionátů. Je však bývalým světovým rekordmanem a pátým nejrychlejším mužem historie s osobním rekordem 9,72 sekundy. V roce 2005 zaběhl ve Vítkovicích v dešti 9,85 sekundy a týden nato v Aténách vytvořil světový rekord 9,74. Do Ostravy se vrátil v roce 2010 a byl z toho čas 9,83 sekundy.

"Jsem v dobré formě, jsem rychlý," ujistil Powell. O víkendu v Kingstonu ale neuspěl ve snaze kvalifikovat se na MS. Ze semifinále sice hravě postoupil časem 10,02 sekundy, ale ve finále byl až sedmý za 10,22. Motivovat se pro zbytek sezony prý není těžké. "Kvalifikace se nepovedla, neměl jsem den. Na MS stačilo 9,99 sekundy, což je pro mě skoro jako procházka v parku," prohlásil sebevědomě.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Ostravy přiletěl jamajský sprinter Powell

Ze slunné Jamajky přijel do deště a zimy. Stejně jako v roce 2005, kdy při jeho běhu v Ostravě padaly z nebe provazy vody. A stejně jako o pět let později, kdy byl mítink dokonce na nějakou dobu ze stejného důvodu přerušen. Podle posledních prognóz by však ve čtvrtek pršet nemuselo. "Když jsem vystoupil z auta, tak nepršelo, snad je to dobré znamení. Jsem tady potřetí, tak snad to vyjde," uvedl Powell, který přiletěl do Ostravy soukromým letadlem z Londýna.

Má ještě další motivaci. Od roku 2003 v každé sezoně běžel pod deset sekund a celkem se mu to povedlo už v 88 případech. To je absolutně nejvíc mezi světovými sprintery. Letos tuto bilanci zatím nerozšířil. "Když neběháte pod deset, tak nejste ve světové špičce," řekl jasně Powell. Patří mezi čtyři sprintery (Bolt, Gay, Blake), kteří běželi více než jednou pod 9,80.

Od dalších velkých hvězd se ale hodně odlišuje. Jako syn pastora je hluboce věřící muž, nepředvádí teatrální gesta. "Sto metrů je hlavní atletická disciplína a sprinteři to vědí a chtějí na sebe upozornit," komentoval to Powell. "Já spíš koukám po holkách, než abych ukazoval svoje ego," usmíval se milovník rychlý aut.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články