Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

MČR se vrací do Tábora, závodit se bude o medaile i limity pro MS

Tábor - Mistrovství České republiky atletů je po pěti letech zpátky v Táboře. Na jihu Čech se o víkendu bude bojovat jak o medaile, tak i o limity pro mistrovství světa - to se v srpnu koná v Moskvě a je nesporným vrcholem atletické sezony. V Táboře bude velkou hvězdou tyčkař Jan Kudlička, který si přiváží dobrou formu a chuť pokusit se o český rekord. Sestřih z republikového šampionátu sledujte v úterý 18. 6. od 20:00 na ČT sport a našem webu.

Kudlička na posledních třech mítinzích pokořil 570 centimetrů, v Táboře však chce zdolat i větší cíle. Tím spíš, že se zdravotně cítí naprosto fit. "Já se cítím dobře a myslím, že tomu nasvědčují i poslední závody. Trochu jsem pořád v očekávání lepšího výkonu," řekl český tyčkař. Co tedy chybí do těch opravdu top pokusů?  "Gravitace, bohužel," bere vše s úsměvem Kudlička.

Svěřenec trenéra Patery si nyní dělá zálusk na český rekord, který je v současnosti spojen s výškou 582 centimetrů. Ty mu zatím odolávají. "Věřím, že ty nejlepší skoky ještě letos přijdou. Už vzhledem k tomu, že opravdu je teprve začátek sezony a podmínky na žádných závodech nebyly ideální. Takže proč ne zrovna v sobotu v Táboře," dodal.

Kondiční parametry má srovnatelné s olympijským vítězem Renaudem Lavilleniem z Francie, ale technika podle něj za fyzickým fondem pořád pokulhává. "Je to sice lepší než naopak, ale nějaké změny v technice jsem udělal. Od loňského roku mám tvrdší tyče, ale ještě se mi to úplně nepodařilo dát dohromady. Až na to přijdu, budu skákat vysoko," věří Kudlička, jehož osobní rekord z letošní halové sezony je 577 cm. Pod otevřeným nebem skočil nejvíc loni 573.

Jan Kudlička:

"Ten stadion mám rád. Nikdy se mi tam nestalo, že bych vyhořel, většinou jsem tam zaskákal dobře. Navíc dobře vypadá i předpověď, snad by to mohl být druhý závod v sezoně, kde nebude pršet. Už je nejvyšší čas ten rekord přepsat, není k němu daleko."

Splněný limit na MS má i koulař Ladislav Prášil, který je i horkým favoritem na titul mistra republiky. Na konci dubna vrhl náčiní do vzdálenosti 21,47 m, ale od té doby se mu něco podobného nepodařilo. "S výkony na tréninku jsem zatím spokojen, stačí trefit hod v soutěži," podotkl. Klíčové pro výkony nejlepšího čekého koulaře je zdraví, má totiž dlouhodobé problémy s koleny. "Bolí to, ale házet se s tím dá," dodal.

Šéftrenér Dvořák je optimistou

V Táboře by se mohl navýšit počet jistých účastníků MS, kterých je aktuálně patnáct plus ženská štafeta na 4x400 m. "Je tam plno kandidátů, hlavně v technických disciplínách, takže když bude dobře foukat vítr, šance jsou velké," věřil šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. Na startu nebude chybět nikdo z tuzemské špičky ani čtyři účastníci dnešního mítingu Diamantové ligy v Oslu (Hejnová, Veselý, Svobodová, Masná). Překážkářka Zuzana Hejnová poběží v Táboře dvoustovku stejně jako její konkurentka Denisa Rosolová, také čtyřstovkařský mistr Evropy Pavel Maslák sáhne ke kratším sprintům stovce a dvoustovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletické MČR proběhne v Táboře

Šampionát slibuje kvalitní výkony. Vždyť před pěti lety tam padly dva české rekordy. "A já bych rád, kdyby se podařilo něco podobného," řekl za organizátory ředitel závodu David Bor. "Nahrává tomu předpověď počasí, snad se atleti konečně trochu ohřejí," věřil Bor.

V sobotu program začne ve 13:00, dvě hodiny předtím budou házet kladivářky. Také v neděli předprogram obstarají ve stejný čas jejich mužští kolegové, slavnostní zakončení proběhne v 18:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články