Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Na Zlaté tretře se Boltovi postaví velký sok Powell

Ostrava – Diváci uvidí 27. června na zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích další velkou atletickou hvězdu. Organizátoři Zlaté tretry ulovili Jamajčana Asafu Powella. Někdejší světový rekordman v běhu na 100 metrů nastoupí ve štafetě na 4x100 metrů a na jejím posledním úseku změří síly s šestinásobným olympijským vítězem Usainem Boltem. Startovní listina momentálně čítá devět olympijských vítězů a deset lídrů letošních světových tabulek. Hlavní postavy na své odhalení čekají ještě v běhu na 800 a 5 000 metrů mužů a 100 metrů překážek žen.

Asafa Powell
zdroj: Getty Images autor: Peter Kollanyi

Další z jamajských sprinterských hvězd Yohan Blake naopak do Vítkovic nepřijede. Úřadujícího mistra světa na stovce trápí zdravotní problémy a pořadatelé nechtějí riskovat, že by na poslední chvíli svou účast zrušil. "Nechtěli jsme se na to spoléhat. Dohodli jsme se s manažery, že jeho start o rok odložíme. Powella jsme měli v záloze a jsme rádi, že jsme se narychlo domluvili," řekl manažer mítinku Alfons Juck.

Powell je držitelem nejrychlejšího času na 100 metrů v historii Zlaté tretry. V roce 2010 zaběhl v Ostravě 9,83 sekundy, což je i rekord na českém území. Stále má na kontě nejvíc zaběhnutých stovek pod 9,80 na světě. Ve Vítkovicích poběží na posledním úseku štafety karibského výběru, v němž zatím potvrdil účast mistr světa z roku 2003 Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis a vicemistr světa 2007 Derrick Atkins z Baham.

Očekává se Powellův souboj s aktuálním světovým rekordmanem Boltem, jenž se představí na závěrečném úseku za výběr Racers Track Club. S jamajským fenoménem v týmu nastoupí i dvojnásobný olympijský vítěz ve štafetě Michael Frater, další dvě místa určí trenér Glenn Mills po jamajském mistrovství.

"Do Ostravy se vracím rád. Vždycky se mi tam dařilo a nemůžu zapomenout na skvělé publikum. Už v roce 2005 jsem běžel na úrovni světového rekordu, ale počasí nespolupracovalo. Věřím, že v tomto roce navážu na výkony z dosavadních vystoupení," uvedl Powell.

Pořadatelé přidali i další dvě nová jména ve startovním poli: lídra letošních tabulek na 3 000 metrů překážek Consesluse Kipruta z Keni, který by v Ostravě měl atakovat rekord krajana Paula Kipsieleho Koeche 8:02,55. Stejná disciplína žen se v programu mítinku objeví po sedmi letech a její ozdobou bude vítězka Diamantové ligy, africká rekordmanka a dvojnásobná bronzová medailistka z mistrovství světa Milcah Chemosová z Keni.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články