Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Gatlin se stal čtvrtým Boltovým katem. Jamajčan uváží, co musí zlepšit

Řím - Od doby, co je jamajský fenomenální sprinter Usain Bolt světovým rekordmanem, tu situaci zažil teprve popáté. Na čtvrtečním mítinku Diamantové ligy v Římě prohrál v běhu na 100 m s Justinem Gatlinem. Američan s dopingovým hříchem z minulosti se stal teprve čtvrtým mužem, který světového rekordmana porazil. Bolt testoval svou formu, aby zjistil, na čem zapracovat do mistrovství světa v Moskvě, kde chce zase vyhrát.

Usain Bolt
zdroj: Getty Images

První světový rekord Bolt zaběhl 31. května 2008, ještě týž rok ho porazil ve Stockholmu na stovce krajan Asafa Powell. Pak dva roky neprohrál, až přišla v roce 2010 porážka opět na nejkratším sprintu a zase ve Stockholmu od Američana Tysona Gaye. Když se nepočítá jeho diskvalifikace pro ulitý start na MS v Tegu 2011, přišla opět dvouletá neporazitelnost. Až loňská jamajská kvalifikace prý Bolta probudila, když ho v závodech na 100 i 200 metrů porazil kolega ze skupiny Yohan Blake.

V Římě šestinásobný olympijský vítěz nastoupil do druhého stometrového běhu v sezoně a prý testoval formu po dvouměsíčním tréninku a lehkém svalovém zranění. "Chtěl jsem zjistit, jak na tom jsem a na čem musím zapracovat," uvedl Bolt. S bronzovým olympijským medailistou z Londýna Gatlinem prohrál o setinu. "Dobrá zpráva je, že mě noha neomezovala, i když jsem ji po závodu trochu cítil. Ale to se dalo čekat," řekl.

Boltovi vyšel start, jenže nepřišlo jeho tradiční zrychlení v druhé polovině trati. "Musím se podívat na video, co se stalo, aby se to příště neopakovalo," plánoval šestadvacetiletý Jamajčan. "Měl jsem skvělý start, ale pak to nebylo ono. V závěru to bylo lepší, ale pořád jsem cítil, že to není ideální."

To hlavní přijde v Moskvě

Gatlin byl z vítězství v čase 9,94 sekundy nadšený, ale nepřeceňoval ho. Do mistrovství světa totiž zbývají dva měsíce. "Cítím se dobře, ale bude to ještě dlouhá sezona. A Usain se určitě skvěle připraví," uvedl. "Já mám připravenou strategii a tréninkový plán, ale musím zůstat zdravý," řekl olympijský vítěz z Atén 2004 a dvojnásobný mistr světa z Helsinek 2005, který si odpykal čtyřletý trest za doping a vrátil se v roce 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
100 metrů mužů - Diamantová liga - Řím

"Musím ještě zapracovat na startu, který se mi v Římě docela povedl. Střední část závodu nebyla ideální," hodnotil svůj výkon. "Je pro mě čest, že mohu s Boltem poslední roky závodit a že se mi podařilo jej porazit, protože to je atletická legenda. Ale po mistrovství světa na to všichni zapomenou. Tam bude hlavní závod roku a já budu bojovat," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články