Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Hejnová vyhrála mítink v Eugene ve výkonu sezony

Eugene (USA) – Atletka Zuzana Hejnová vyhrála v nejlepším výkonu sezony 53,70 závod na 400 metrů překážek na mítinku Diamantové ligy v americkém Eugene. Češka tak vylepšila svůj vlastní čas ze Šanghaje, kde rovněž zvítězila, o devět setin. Druhá česká atletka v nabitém běhu Denisa Rosolová obsadila čtvrté místo výkonem 55,11. Nedařilo se naopak čtyřstovkařovi Pavlu Maslákovi, jenž po ulitém startu v Šanghaji doběhl poslední v nevýrazném času 46,05.

Zuzana Hejnová
zdroj: EPA autor: Steve Dykes

O nejlepší výkon mítinku se postaral Mutaz Essa Baršim z Kataru, který sice dvakrát shodil 239 centimetrů, ale jeden pokus si nechal na výšku 240 cm, kterou zdolal jako osmý muž v historii. Tak vysoko skočil naposledy Vjačeslav Voronin z Ruska před třinácti lety. Přes solidních 236 se v Eugene dostali i Američan Erik Kynard i Kanaďan Derek Drouin.

Na startu překážkářské čtvrtky byly až na jedinou výjimku všechny finalistky z olympijských her v Londýně a Hejnová už od začátku ukazovala, kdo je vládcem letošní sezony. Už v polovině trati přeskakovala překážky jako první a do cílové rovinky vběhla s luxusním náskokem. Bez problémů jej udržela až do cíle a druhou Američanku Georganne Molineovou porazila o sekundu a pět setin.

Třetí doběhla Jamajčanka Kaliese Spencerová, na kterou Rosolová ve svém nejlepším letošním výkonu ztratila osm setin. Až pátá byla spolufavoritka a stříbrná olympijská medailistka Lashinda Demusová z USA, vítězka z Londýna Ruska Natalia Anťjuchová doběhla v průměrném času 57,74 poslední.

Maslák měl běžet svou první čtyřstovku sezony v Šanghaji, tam ale zareagoval na zvuk z hlediště a byl za předčasný start diskvalifikován. Tentokrát byl opatrný, měl nejhorší startovní reakci a také jeho běh nebyl od startu vůbec ideální. Jeho výsledný čas je o sekundu a patnáct setin horší než jeho český rekord. "Chtěl jsem začít opatrně prvních 200 metrů, protože tam byl protivítr. Šetřil jsem síly do závěru, ale tam mi to nejelo, jak jsem si představoval. Je to ale první čtvrtka, nemám obavy, že by to nešlo nahoru," řekl Maslák.

Vedle Hejnové a Baršima se o nejlepší letošní světové výkony postaralo dalších devět atletů. Tiruneš Dibabaová z Etiopie vyhrála pětku za 14:42,01, její krajan Kenenisa Bekele byl nejrychlejší na dvojnásobné trati (27:12:08), Keňan Silas Kiplagat na míli (3:49:48) a Francine Niyonsabaová z Burundi na osmistovce (1:56,72).

Je nám líto, video expirovalo.
IAAF Diamond League 2013 Eugene

Ve skoku dalekém se blýskl nejdelším skokem na světě za poslední dva roky Rus Aleksandr Meňkov (839), do čela tabulek se dostali i jamajský překážkář Hansle Parchment (13,05), diskař Robert Harting z Německa (69,75), tyčkař Renaud Lavillenie (595) a trojskokanka Olga Saladuchaová (14,85). Závod sice vyhrála Kolumbijka Caterine Ibarguenová, její výkon 14,93 ale znehodnotil příliš silný vítr.

Vítr se podepsal také na časech sprinterek, které se tři dostaly pod hranici 10,80, Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky vyhrála za 10,71. Američanu Justinu Gatlinovi pomohl zase k času 9,88. Oštěpařskou soutěž žen vyhrála v rekordu mítinku 67,70 metru Christine Obergföllová z Německa. Dál letos hodila jen Ruska Maria Abakumovová (69,34), jež se musela tentokrát spokojit pouze s pátým místem za slabých 60,29.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články