Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Dálkař Novotný splnil v Brně limit pro start na olympiádě

Brno - Dálkař Roman Novotný z AK Kroměříž splnil na skokanském a vrhačském mítinku v Brně na poslední chvíli výkonem 821 cm A limit atletického svazu a může se těšit na start na olympijských hrách v Pekingu. Novotný dosáhl vítězného skoku ve třetím pokusu při povolené rychlosti větru 1,9 metru za sekundu a dál v soutěži nepokračoval.

"Byl jsem hodně unaven a vůbec jsem nepočítal s tím, že bych mohl skočit tak daleko. Byl to prostě zázrak," řekl po vítězném pokusu dálkař Novotný, který ještě v sobotu startoval v Barceloně. "Hodně času jsem strávil na cestách, závod byl hodně pozdě. Vůbec jsem nespal. Samozřejmě mám ze splněného limitu velkou radost," dodal Novotný. Jeho program v následujících dnech dostal nečekaný spád. Už ve středu musí do Prahy pro olympijské oblečení.

Novotný si dnes vylepšil o dvacet centimetrů osobní rekord a předvedl druhý nejlepší skok české historie. Za historickým maximem Milana Mikuláše z roku 1988 zaostal o pouhé čtyři centimetry.

Další uchazeč o olympijský limit dálkařů Štěpán Wagner měl naopak hodně smůly. Hned v prvním pokusu překonal 795 cm, ve druhém si ale při přešlapu natáhl stehenní sval a tím padla definitivně jeho naděje na olympijskou letenku. Stejně dopadl i výškař Svatoslav Ton, který závodil pouze se Slovákem Michalem Kabelkou, jenž ale skončil už na 205 cm. Ton zdolal 220 cm a potom si hned nechal laťku zvýšit na A limit 230 cm. Slibně vypadal zejména závěrečný třetí pokus, při kterém lehce shodil laťku. "Možná jsem skočil 229,5 cm, ale laťka spadla a tím padla i olympiáda," posteskl si Ton.

Dramatický souboj svedli ve skoku o tyči držitel A limitu pro start na OH Jan Kudlička a Michal Balner, jenž se o splnění kritéria 570 cm pro Peking pokoušel. Tyčkaři pražské Dukly se dostávali jen pomalu do tempa, Balner dokonce zdolal základní výšku 520 cm až na třetí pokus. Oba poté překonali 550 cm, ovšem na výšce 570 cm už za tmy a chladu ztroskotali, i když laťku shazovali pouze lehce. "Mnoho k překonání A limitu nechybělo. Dlouho jsme čekali, až se utiší vítr, končili jsme až pomalu za tmy," uvedl Balner.

V ženské soutěži tyčkařek svůj start v Brně po poradě s trenéry Romana Maláčová i Kateřina Baďurová zrušily.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články