Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bostonský maraton ovládl Desisa, poté přišly ničivé exploze

Boston – Letošní ročník Bostonského maratonu zůstane ve stínu dvou ničivých explozí, ke kterým došlo v cílovém prostoru a podle policie si vyžádaly dva mrtvé. K výbuchům však došlo až několik hodin poté, co doběhli nejlepší. Na vítězství mezi muži tak dosáhl Lelisa Desisa v čase 2:10:22, v ženské kategorii zvítězila Rita Jeptoová.

Vítězný Lelisa Desisa
zdroj: Getty Images

Třiadvacetiletý Desisa má zatím v maratonu stoprocentní úspěšnost, při lednové premiéře v Dubaji vyhrál velmi rychlým časem 2:04:45. Také v Bostonu rozhodl zrychlením v závěrečných metrech, kdy za sebou nechal Keňana Micaha Koga a svého krajana Gebregziabhera Gebremariama.

Ve 117. ročníku Bostonského maratonu tak počtyřiadvacáté triumfoval běžec z Afriky. Série afrických vítězství se s dvěma přerušeními táhne již od roku 1988, z toho dvacetkrát vyhráli Keňané a čtyřikrát etiopští vytrvalci. Jeptoová už v Bostonu vyhrála v roce 2006. Letos doběhla do cíle v čase 2:26:25, druhou Meseret Hailuovou z Etiopie porazila o více než půl minuty a připsala si první velké vítězství po mateřské přestávce.

V cíli se ozvaly výbuchy

Tři hodiny po doběhu nejrychlejších maratonců došlo v cíli ke dvěma silným explozím. Podle bostonské policie si vyžádaly dva mrtvé a minimálně 22 zraněných. Oficiální počet zraněných či případných obětí není znám. Zatím také není jasné, zda jde o teroristický útok. Organizátoři maratonu na Facebooku uvedli, že v cíli explodovaly výbušniny.

Výbuchy od sebe dělilo asi 20 sekund. Silnici poté zahalil hustý dým a na místě vypukla panika. Z televizních záběrů bylo patrné, jak se řada lidí pokouší ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla. Ve startovní listině Bostonského maratonu figurovalo 15 českých běžců.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články