Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Na Beskydské laťce byly k vidění výkony roku

Vendryně (Frýdecko-Místecko) - Aktuálně nejlepší výkony roku na světě a krach olympijského šampiona Ivana Uchova přinesl dnešní výškařský mítink Beskydská laťka ve Vendryni u Třince. Barším Mutaz z Kataru překonal 234 centimetrů a stal se vítězem dvoudílného seriálu Moravské výškařské tour, soutěž žen dnes vyhrála Italka Alessia Trostová, která skočila dva metry a také ona celkově zvítězila.

Beskydská laťka
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Olympijský vítěz z Londýna Uchov dnes obsadil dělené desáté místo, když třikrát neuspěl na výšce 220 cm. Jediný český zástupce Jaroslav Bába překonal 228 cm, vylepšil si letošní maximum a obsadil třetí místo. V Moravské výškařské tour je celkově nakonec druhý.

Čest ruské výšky zachránil Alexej Dmitrik, který v závodě jako první skočil 231 cm a čekal, jak si povedou zbývající dva soupeři. Zatímco Bába neuspěl, Mutaz se posledním pokusem udržel v soutěži a následně napoprvé zvládl i 234 cm. Dmitrik už nenašel odpověď a Katařan ještě neúspěšně pokoušel i laťku ve výšce 238 cm, nový halový asijský rekord.

Podle Báby není Uchov ve své kůži

Bába chtěl skočit 230 cm. "Ale i tak jsem spokojen, protože jsem se zase o něco zlepšil a má to stoupající tendenci," uvedl Bába, který si připsal i cenný skalp Uchova. "Už v Hustopečích bylo vidět, že není ve své kůži. Asi není po olympijské sezoně vyladěný, možná ho trápí viróza. Každopádně to nebyl on," dodal Bába.

Kuriozitou je, že Uchov skončil na děleném desátém místě společně s paralympijským vítězem z Londýna Maciejem Lepiatem. Oba neuspěli třikrát na výšce 220 cm, pro polského výškaře ale tyto pokusy znamenaly atak na vylepšení vlastního světového rekordu ve své kategorii F46 (vrozené postižení dolních končetin).

Teprve devatenáctiletá Trostová, která vyhrála i v sobotu v Hustopečích, si ve Vendryni počínala naprosto suverénně a všechny výšky překonala na první pokus. Nejlepší letošní výkon se snažila ještě vylepšit o dva centimetry, což by byl rekord mítinku, ale po dvou nezdarech své snažení ukončila.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Beskydské laťce byly k vidění skvělé výkony

Výsledky

Muži: 1. Mutaz (Katar) 234, 2. Dmitrik (Rus.) 231, 3. Bába (ČR) 228, 4. Thomas (Bah.), 5. Tamberi (It.), 6. Horák (SR) všichni 224.

Konečné pořadí Moravské výškařské tour (součet výkonů Hustopečského skákání a Beskydské laťky): 1. Mutaz 461, 2. Bába 454, 3. Thomas 450.

Ženy: 1. Trostová (It.) 200, 2. Venevová (Bul.), 3. Chološová (Ukr.) a Greenová-Tregarová (Švéd.) všechny 191, 5. Stepanjuková (Pol.) a Demirevová (Bulh.) obě 188.

Konečné pořadí tour: 1. Trostová 395, 2. Venevová, Chološová, Greenová-Tregarová (Švéd.) všechny 384.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy