Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Jatčenková možná přijde o bronz z OH, připadl by Pospíšilové-Cechlové

Londýn - Podle německé televize ARD čeká třetí diskařku z olympijských her 2004 v Aténách Irinu Jatčenkovou z Běloruska disciplinární řízení kvůli dopingu. Bronzová medaile by tak mohla připadnout Věře Pospíšilové-Cechlové, která v aténském finále skončila na čtvrtém místě.

Věra Cechlová
zdroj: Isifa

Mezinárodní olympijský výbor totiž podle agentury AP zahájí 4. prosince v Lausanne disciplinární řízení s pěti sportovci, jejichž zpětně testované vzorky z her v Aténách byly pozitivní na dopingové látky. MOV je za to může diskvalifikovat a odebrat jim získané medaile. "Disciplinární řízení se sportovci proběhnou na začátku prosince," řekl AP šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist. "Dalo to dost práce ty sportovce najít, přece jenom je to už osm let," dodal.

Jedním z nich by měl být běloruský kladivář Ivan Tichon, který v Aténách skončil druhý. Národní olympijský výbor o jeho prohřešku informoval už během her v Londýně a Tichona odhlásil ze soutěže. Podle ARD by dalšími dopujícími sportovci z aténské olympiády měli být vítězný koulař Jurij Bělonog z Ukrajiny a tři bronzoví medailisté - Jatčenková, ruská koulařka Světlana Kriveljovová a její krajan vzpěrač Oleg Perepečenov.

MOV jména sportovců nezveřejnil a jeho mluvčí odmítl tuto informaci komentovat. MOV letos v rámci zpětného testování analyzoval kolem stovky vzorků z Atén. Lhůta, během níž mohou být odebrané vzorky uchovávány, než budou zničeny, činí právě osm let. Cechlová v aténském finále hodila 66,08 metru a v souboji o bronz prohrála s Jatčenkovou o pouhých devět centimetrů.

Cechlová brzdí optimismus

"Bylo by to fér, ale je to ještě daleko. Nevím nic oficiálně," brzdí na facebooku optimismus čtyřiatřicetiletá diskařka, která chce v příští sezoně ukončit kariéru. Jejím největším úspěchem je bronz z mistrovství světa v Helsinkách, který získala rok po aténských hrách. Nyní může přijít další cenný kov. "Může to trvat hodně dlouho. A nemusí to vyjít. Ale je jasné, že by mi to udělalo radost," řekla pro iDnes.cz Cechlová, jež je na soustředění v JAR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články