Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Hejnová vyhrála v Monaku závod na 400 metrů překážek

Monako - Česká překážkářka Zuzana Hejnová zvládla generálku na olympijské hry v Londýně na výbornou. Na Diamantové lize v Monaku vyhrála závod na 400 metrů překážek v čase 54,12 sekundy a oplatila tak porážku své tréninkové kolegyni Denise Rosolové z mistrovství Evropy v Helsinkách. Tyčkařská mistryně Evropy Jiřina Ptáčníková obsadila třetí místo, šampion z ME v běhu na 400 metrů Pavel Maslák byl sedmý.

Zuzana Hejnová
zdroj: AP autor: Lionel Cironneau

Hejnová si zaběhla nejlepší letošní výkon a o 14 setin porazila Američanku Lashindu Demusovou i třetí Jamajčanku Melanii Walkerovou, která předvedla výkon 54,44 sekundy. Čtvrtá Rosolová, vicemistryně Evropy z Helsinek, byla o 61 setin pomalejší než česká rekordmanka Hejnová. "Dnes jsem dokázala, že na to mám. V Londýně můžu překvapit a chci si to tam především užít. Jsem přesvědčená, že tlak, kterému jsem podlehla třeba v Helsinkách, už na sebe působit nenechám," prohlásila Hejnová.

"Na ME mi to nesedělo, ale nechci se na to vymlouvat, nezvládla jsem to tam. Fyzicky jsem připravená dobře, potřebovala jsem se z toho dostat psychicky a teď už mě čekají jen závěrečné tréninky," dodala.

Rosolová chtěla běžet rychleji, ale došly jí síly. "Je to dobrá zkušenost, ale olympiáda bude úplně jiná," pravila. Přesto po závodu měla smíšené pocity. Trenérka mi hned psala, že jsem byla na páté překážce blízko a na sedmé jsem přidala krok. Jinak bych mohla útočit na druhé místo," popsala.

Tyčkařka Ptáčníková překonala 462 centimetrů a o třetí místo se podělila s Britkou Holly Bleasdaleovou. Vyhrála Němka Silke Spiegelburgová, jež jako jediná skočila 470 cm. Krachem skončila premiéra v letošní sezoně pro světovou rekordmanku Jelenu Isinbajevovou z Ruska, která neskočila svůj základ 470 cm.

V závodu na 400 metrů, který měl aktuálně nejkvalitnější možné obsazení, skončil sedmý mistr Evropy Pavel Maslák. Cílem proběhl v čase 45,55 sekundy. Vyhrál Belgičan Jonathan Borlée, kterému naměřili rozhodčí výkon 44,74 sekundy. "Pocity jsou smíšené. Na jednu stranu je dobré běžet se všemi nejlepšími, ale chtěl jsem běžet rychleji," řekl po závodu Maslák.

"Přepálil jsem začátek a pak už jsem neměl tolik sil do finále," hodnotil se. Výbornou úroveň měl závod na 1 500 metrů, který vyhrál v pátém nejlepším čase historie 3:28,88 minuty Keňan Asbel Kiprop. Pod hranici 3:30 se o 23 setin dostal také další keňský mílař Nixon Kiplimo Chepseba, australský rekord 3:30,35 minuty vytvořil třetí Novozélanďan Nick Willis.

Na startu měl původně být také oštěpařský mistr Evropy z Helsinek Vítězslav Veselý, který ale nakonec svou účast zrušil a dal přednost závěrečné přípravě na olympijské hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Diamantová liga v Monaku
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články