Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Beamon do 21. století nedoskočil. Příběh jeho rekordu ale pulzuje už 48 let

Praha - Bez dvou let je to přesně půlstoletí od momentu, kdy Bob Beamon předvedl "skok do 21. století." V pátek 18. října 1968 v půl čtvrté místního času se americký dálkař odrazil, letěl a dopadl. O celých 55 centimetrů dále než všichni lidé v historii před ním.

Bob Beamon
zdroj: ČTK/AP

Beamon byl favoritem soutěže dálkařů, když v roce 1968 vyhrál 22 z 23 soutěží a byl autorem nejlepšího skoku na světě v délce 839 cm. Ten však nebyl zapsán jako světový rekord kvůli velké asistenci větru.

Světoví rekordmani byli v té době dva – oba patřili mezi největší favority na zisk nejcennějšího kovu i v Mexiku – Beamonův kolega z reprezentace Ralph Boston a Igor Ter-Ovanesjan ze Sovětského svazu.

"Kvůli tomu, že byla olympiáda, a kvůli velikosti toho člověka (Ter-Ovanesjan) mě donutilo ho porazit. Obdivoval jsem ho, oba jsem je obdivoval," uvedl Beamon v pořadu Na Plovárně, kde byl hostem v roce 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Skok do 21. století

Vysoká nadmořská výška v Mexiku atletům nadmíru svědčila, dopomohla tak hned k patnácti světovým rekordům. Beamon tentokrát žádnou nepovolenou podporu větru nepotřeboval ani zdaleka a to, co mělo přijít, nečekal nikdo – ani organizátoři. Ti poprvé měřili výkony optickými hlavicemi, Beamon však ve svém nadpozemském skoku dopadl dál, než jaký byl její rozsah.

Pořadatelé sháněli klasické pásmo a přeměřování jim trvalo nekonečných pět minut. Výsledek? 890 centimetrů. O 55 cm dále, než byl do té doby platný světový rekord. A všechno v době, kdy se v této disciplíně světová maxima překonávala sice konstantně, vždy však maximálně zhruba o 5 až 6 centimetrů.

"Když jsem se odrazil a byl jsem ve vzduchu, podíval jsem se na hodinky a řekl si, je to na mě moc dlouhé, je čas přistát… Ne, bylo to velice rychlé. Bylo to takové pudové, nemusel jsem o ničem přemýšlet. Prostě jen 'udělej to'," vzpomínal Beamon.

Americký dálkař si nejdříve vůbec neuvědomoval, co dokázal, nebyl zvyklý na metrický systém, a tak mu již oficiálně vyhlášených 890 centimetrů nic neříkalo. Když mu však jeho parťák Boston oznámil, že dosud platný rekord překonal o necelé dvě stopy, šok z vlastního výkonu Beamonovi krátce způsobil "kataleptický" stav.

Bob Beamon v kvalifikačním pokusu na OH v Mexiku
zdroj: ČTK/AP

"Můj kolega Ralph Boston to spočítal a řekl mi, že jsem právě skočil přes 29 stop. A najednou mě zvedali ze země. Nejdřív mi to nedocházelo, ale když jsem si to uvědomil, upadl jsem na zem," řekl Beamon. Jeho rival Ter-Ovanesjan poznamenal: "V porovnání s tímto skokem jsme jako děti."

Beamon již nikdy nepřekonal svůj skok, dokonce po olympiádě v Mexiku už ani nedosáhl dál než na 822 centimetrů. Jeho výkon je však dodnes jedním z nejpamátnějších momentů olympiády, výkon, který překonal až o 23 let později Mike Powell.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články