Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Už mi to nikdo nevezme, říká o triumfu Veselý

Helsinky - Na svou první velkou medaili v kariéře čekal deset let. Nakonec má oštěpař Vítězslav Veselý rovnou zlato ze šampionátu, který jeho slavný trenér Jan Železný nikdy nevyhrál. Na mistrovství Evropy v Helsinkách se vedoucí muž letošních tabulek protrápil kvalifikací, aby se v druhém finálovém pokusu chytil a stal se prvním českým kontinentálním šampionem po šesti letech. Dosud v osmnáctileté historii ME vyhrál jen desetibojař Roman Šebrle (2002, 2006).

Vítězslav Veselý
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Úspěch devětadvacetiletého Veselého umocňuje skutečnost, že ve startovní listině chyběla jediná hvězda - kvůli zranění německý mistr světa Matthias de Zordo. V poli poražených skončili dvojnásobný olympijský vítěz Andreas Thorkildsen z Norska, bývalý mistr světa a domácí miláček Tero Pitkämäki či silný Lotyš Vadims Vasilevskis. Pro českou atletiku vybojoval Veselý první zlato od triumfu Barbory Špotákové na olympijských hrách v Pekingu. "Trochu mi spadl kámen ze srdce," řekl s úlevou. Sám na sebe kladl nároky, chtěl potvrdit roli favorita. "Ale jsem opravdu rád, že jsem potvrdil ta očekávání a mám to už za sebou," přiznal, že nakonec ho nervozita doběhla.

Nervóznější byl ale při kvalifikaci. "Když jsem věděl, že postoupím, hodně se mi ulevilo. Přesto jsem se i dnes trochu trápil, takže jsem moc rád, že jsem to dokázal vybojovat, že to nebylo snadné vítězství. Ne vždy jde všechno jako po másle," uvedl. Už v kvalifikaci se potýkal s problémem na rozběhu, který potřeboval delší. I proto česká výprava podala oficiální žádost o jeho prodloužení.

Organizátoři vyslyšeli volání týmu pod vedením Jana Železného, který je ve Finsku oštěpařskou hvězdou první velikosti, a Veselému posunutím reklamních panelů vyhověli. "Přesto to pro mě nebylo moc zlepšení. Malinko mi to pomohlo, i tak byl ten rozběh kratší. Potřeboval bych to ještě dál." První pokus se mu vůbec nevydařil, ale druhý hod 83,72 metru mu zajistil zlato. "To jsem se uklidnil, věděl jsem, že postoupím do osmičky, že to bude dobré umístění," uvedl.

V páté sérii se tomuto výkonu přiblížil na 21 cm. I tento hod by nakonec stačil na zlato. Po závěrečném nepovedeném hodu druhého Rusa Valerije Iordana se mohl začít radovat. Jen se lehce usmál, ale závěrečné kolečko s vlajkou si užil. "Já to všechno prožívám spíš vnitřně. Řekl jsem si... já si to vlastně už ani nepamatuju. Asi že je to tam, že mohu být spokojený," vykládal. Užil si i poslední pokus, který už nic neřešil. Veselý ho absolvoval, byť mohl šetřit síly i bolavé tříslo. "Chtěl jsem si to užít. Byla by to taková pěkná tečka pro diváky, kteří oštěpu fandí, kdyby se to povedlo. Škoda," uvedl.

Veselý má skvělou sezonu, dvakrát vyhrál závod Diamantové ligy, zvítězil i v Ostravě na Zlaté tretře. Prohrál pouze v Eugene. V Helsinkách ale dostal facku. Nejprve málem nepostoupil a ve finále předvedl nejhorší výkon sezony, byť jen o šest centimetrů. "Jsem rád, že jsem přes tu hubu dostal pořádně už v kvalifikaci," řekl. "Ve finále jsem se taky trochu trápil, ale našli jsme na to recept. Každý přes držku je k něčemu. Pýcha předchází pád," konstatoval. Nyní ho čeká závěrečná příprava na olympijské hry.

Veselý nechce plýtvat silami. Dnes ale musel absolvovat mnoho rozhovorů, i v angličtině, dopingovou kontrolu a další povinnosti. "Doufám, že ten kolotoč nějak zkrotíme," uvedl. Čeká ho soustředění nejspíš v Nymburce, aby se mohl koncentrovat na trénink. "Když tak se tam schovám v lese," plánoval. Pro Železného se jedná o první zlato v trenérské kariéře. Veselý by svému kouči cenný kov klidně dal. "Nevystavuji si to. A že bych se nad tím kochal? To ne. Pro mě je důležitý ten pocit, že jsem to v tuhle chvíli dokázal. To už mi nikdy nevezme," podotkl.

Rozumí proto i kanoistovi Lukáši Pollertovi, který prodal olympijské medaile. "Klidně, aspoň by to mělo nějaký užitek. Někdo se nad tím pohoršuje, ale já ho v tomhle chápu. Jsem podobný," prohlásil. Veselý stihne i menší oslavu. "Letíme domů až v sobotu, takže snad jo. Ale nevím, kdy se dneska dostanu na hotel," uvedl. "Věřím, že to nakopne ostatní české atlety a pojedeme domů s několika medailemi," řekl

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články