Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Bába s Veselým a Žalským postupují, Helcelet je před Šebrlem

Helsinky - Na atletickém mistrovství Evropy zatím nezaváhal žádný z českých favoritů, byť ten možná největší, Jan Veselý, se kvalifikací oštěpařů protrápil. Mezi finálovou dvanáctku postoupil až z desátého místa výkonem 79,09 metru a od vyřazení jej dělilo pouhých 20 centimetrů. Účast ve finále si zajistili i výškař Bába a koulař Žalský, jenž postoupil dokonce ze třetího místa. Další český oštěpař Frydrych vypadl.

Roman Šebrle na ME
zdroj: ČTK/AP

Adam Sebastian Helcelet je po prvním dnu desetiboje na mistrovství Evropy pátý o dva body před Romanem Šebrlem, na případnou medaili a splnění olympijského A limitu 8 200 bodů má ale větší naději zkušenější z českého dua. Soutěž vede součtem 4 352 bodů Ukrajinec Oleksej Kasjanov, Helcelet má na kontě 4 131 bodů a na bronz ztrácí 62 bodů.

Šebrle je v polovině soutěže šestý, ale bývalý světový rekordman umí druhý den lépe než Helcelet, takže má nakročeno na olympijské hry. Oba čeští desetibojaři mají na kontě jen mírnější limit, s nímž smí do Londýna pouze jeden atlet. Z mítinku v Kladně je na tom zatím díky vzájemnému souboji lépe Šebrle.

Je nám líto, video expirovalo.
Souhrn prvního dne mistrovství

Do soutěže vstoupili oba Češi dobře. Olympijský vítěz z Atén Šebrle zaběhl úvodních 100 metrů za 11,19. V 37 letech byl v zahajovací disciplíně nejrychlejší za poslední dva roky a v cíli zářil spokojeností. Do dálky skočil 743 cm, což je rovněž nejlepší výkon v uplynulých dvou sezonách (kromě dvou pokusů s nepovolenou podporou větru letos v Kladně a loni v Albi). Helcelet byl na stovce sedmý za 10,96, čímž o šest setin zaostal za svým letošním časem z Götzisu. Do dálky předvedl 730.

Adam Helcelet: Ten první den se mi snad s výjimkou skoku do dálky vůbec nepovedl. Jsem z toho dost rozladěný. Myslel jsem si, že poběžím tak o dvě sekundy rychleji.

Rozlet obou desetibojařů přibrzdil vrh koulí. Šebrle se sice posunul ze sedmé pozice na čtvrté místo, ale ve třetí disciplíně předvedl nevýrazný výkon 14,65. Helcelet měl v kouli ještě větší výpadek. Absolutní propadák odvrátil až ve třetí sérii, výkonem 13,99 metru ale zaostal za svými možnostmi. Šebrlemu nevyšla ani výška (200 cm), kde jeho výkon mohla ovlivnit i dešťová přeháňka, která se nad Olympijským stadionem strhla. Helcelet se naopak díky překonání 203 cm posunul na průběžné třetí místo.

Veselý se protrápil k postupu, koulař Žalský postoupil ze třetího místa

Měla to být snadná záležitost, Vítězslav Veselý se však dnešní kvalifikací na mistrovství Evropy v Helsinkách místo toho pořádně protrápil. Neseděl mu krátký rozběh a postup do finálové dvanáctky zachránil až posledním hodem 79,09 metru. Od vyřazení ho dělily jen dva decimetry.

Vítězslav Veselý: Snažím se to brát s nadhledem, nic s tím už teď neudělám. Ale je jasné, že to dneska nebylo nic moc. Kdyby to nedopadlo, tak by mě to hrozně mrzelo. Nemyslím si, že jsem se špatně připravil, ale kvalifikace je vždycky trochu riskantní.

Maslák neběžel ani zdaleka naplno, v závěru ale zrychlil a výsledkem byl čas 45,87 sekundy. "Ze začátku jsem to hodně chladil. Dvoustovka byla volná, pak jsem to musel řezat, protože jsem vyběhl do rovinky a tři byli přede mnou. Trochu ve mně hrklo," řekl. Zatímco ostatním docházely síly, český rekordman zrychloval. "Nějaké síly jsem ušetřil, ale ne tolik, v kolik jsem doufal. V semifinále už to bude naplno," plánoval.

Českému běžci cestu za medailí, možná i zlatou, dnes umetli rozhodčí. V rozbězích za vyběhnutí z dráhy diskvalifikovali hned sedm běžců včetně jednoho z velkých Maslákových soupeřů, Brita Luka Lennona-Forda. Velkou smůlu měl Slovinec Brent Larue, který nastoupil do závodů na 400 metrů a 400 metrů překážek a byl dvakrát diskvalifikován.

Jednatřicetiletý Žalský, osmý koulař z minulého ME v Barceloně, předvedl dokonce třetí nejlepší výkon 19,94 metru, ale svému vystoupení žádnou důležitost nedával. "Třetí místo nic neřeší. Důležité bylo postoupit. Byla to povinnost, ale ulevilo se mi, že se to povedlo hned prvním pokusem. Měl jsem klid. Tělo funguje, jak má," řekl Žalský.

Finále má na programu v pátek. "Den pauzy mi moc nevyhovuje, ale poležím a uvidím, co ze mě vypadne," dodal. Na medaili podle něj může stačit při neúčasti favoritů 20,50 metru. "Když to nepokazím, tak v osmičce bych měl být," uvedl.

Bába v kvalifikaci zvládl napoprvé 215, 219 i 223 cm, o 226 se neúspěšně pokusil dvakrát a další skok už absolvovat nemusel, protože v tu chvíli byla dvanáctka účastníků pátečního finále jasná.

Celou kvalifikaci zvládl bez jediné chyby včetně 226 cm pouze Litevec Raivydas Stanys. Na postup dnes z 23 českých atletů v akci nedosáhli jen výškařka Oldřiška Marešová, koulař Ladislav Prášil a desátý oštěpař z minulého ME Petr Frydrych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články