Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Atleti míří do Helsinek s nadějnými vyhlídkami

Praha - Přesně 43 atletů odcestovalo do Helsinek na mistrovství Evropy. Největší medailovou nadějí je oštěpař Vítězslav Veselý. První vrchol sezony si užije také tyčkařka Jiřina Ptáčníková, kterou v poslední době trápilo zranění zápěstí. Kvůli tomu neskákala na mistrovství ČR ve Vyškově a potíže neodezněly, ba naopak. Přímé přenosy ze šampionátu nabídne ČT4 a náš web. První z nich startuje ve středu v 7:55.

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images

"Mám tam poškozené kloubní pouzdro," prozradila česká tyčkařka. Lékaři dokonce nevyloučili, že po OH bude muset Ptáčníková na operaci. "Jsem závodní typ, takže věřím, že mi to vadit nebude, že to nějak zvládnu," doufala. "Kvalifikaci i závod bych měla vydržet. Bude to trochu pod bolestmi, ale myslím, že to bude dobré," uvedla čtvrtá žena letošních světových tabulek.

Z týmu na poslední chvíli vypadla oštěpařka Jarmila Klimešová, která stejně jako její kolegyně Barbora Špotáková dala přednost přípravě na olympiádu. "Jedeme sbírat medaile, zkušenosti a ukázat se Evropě," prohlásil před odletem šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. "Věřím, že medaili, nebo spíš medaile, přivezeme a budeme mít ve finále aspoň osm účastí. Taky věřím, že olympionikům to pomůže před Londýnem zvednout si sebevědomí," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých atletů před odletem na ME

Lídrem výpravy je oštěpař Vítězslav Veselý. Vedoucí muž světových tabulek má před prvním vrcholem sezony formu. "Poslední trénink jsme měli teď v sobotu a nevypadalo to vůbec špatně. Člověk to musí prodat na bojišti. Doufám, že se mi to podaří," řekl svěřenec Jana Železného.

Podle letošních výkonů by o cenné kovy měli bojovat také Pavel Maslák v běhu na 400 metrů a překážkářky Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová. Bez šancí nejsou ani tyčkař Jan Kudlička, který do Helsinek odletí až ve středu, osmistovkař Jakub Holuša či při neúčasti favoritek sedmibojařka Eliška Klučinová. "Já nechci jmenovat nikoho, abych je zbytečně nesvazoval a nenervoval," řekl Dvořák.

Nominace:

Muži: Jaroslav Bába (výška), Václav Barák (400 m př.), Michal Brož (400 m př.), Petr Frydrych (oštěp), Adam Sebastian Helcelet (desetiboj), Jakub Holuša (800 a 4x400 m), Jan Kubista (800 m), Jan Kudlička (tyč), Pavel Maslák (400 a 4x400), Lukáš Melich (kladivo), Daniel Němeček (400 a 4x400 m), Roman Novotný (dálka), Ladislav Prášil (koule), Josef Prorok (400 m př. a 4x400 m), Petr Szetei (4x100 m), Roman Šebrle (desetiboj), Lukáš Šťastný (4x100 m), Rostislav Šulc (100 a 4x400 m), Vojtěch Šulc (200 m, 4x100 a 4x400 m), Jan Tesař (400 a 4x400 m), Jan Veleba (100, 4x100 m), Vítězslav Veselý (oštěp), Štěpán Wagner (dálka), Václav Zich (4x100 m), Antonín Žalský (koule).

Ženy: Jitka Bartoničková (400 a 4x400 m), Zuzana Bergrová (400 m př. a 4x400 m), Věra Cechlová-Pospíšilová (disk), Tereza Čapková (1500 m), Kateřina Čechová (100 a 200 m), Zuzana Hejnová (400 m př. a 4x400 m), Eliška Klučinová (sedmiboj), Tereza Králová (disk), Jitka Kubelová (disk), Romana Maláčová (tyč), Oldřiška Marešová (výška), Lenka Masná (800 a 4x400 m), Jiřina Ptáčníková (tyč), Denisa Rosolová (400 m př. a 4x400 m), Jana Slaninová (4x400 m), Eliška Staňková (disk), Kateřina Šafránková (kladivo), Lucie Škrobáková (100 m př.).

"Medaili chci určitě, ale o zlatu moc hovořit radši nebudu, protože bych to mohl zakřiknout nebo bych pak mohl být zklamaný, kdybych nevyhrál," uvedl Maslák, jednadvacetiletý svěřenec Dalibora Kupky. Mezi přihlášenými má při neúčasti tří letos nejrychlejších Evropanů třetí nejlepší výkon. "Medaile je pro mě priorita, ale věřím, že když zaběhnu český rekord, že bude," řekl.

Postup do finále jako hlavní cíl si určil Holuša, halový vicemistr světa na 800 metrů. "Je jasné, že to nebude snadné, ale ve finále se už může stát, že bych na tu medaili mohl dosáhnout," prohlásil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články