Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Holuša: Stříbro je zadostiučinění i motivace

Praha – Česká atletika má novou hvězdu. Jakub Holuša včera vybojoval na halovém MS v závodě na 800 metrů senzační stříbro. Ve čtyřiadvaceti letech se tak stal teprve čtvrtým českým běžcem, který ve světové konkurenci získal medaili. Po minulé sezoně, kterou promarodil, cítí Holuša zadostiučinění. Před olympiádou v Londýně je překvapivý cenný kov výraznou vzpruhou.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Jakub Holuša se ziskem medaile připojil k trojici úspěšných běžců české historie - čtyřnásobnému olympijskému vítězi Emilu Zátopkovi a stříbrnému z her pod pěti kruhy z Tokia Josefu Odložilovi a bronzového z halového světového šampionátu z Barcelony Pavlu Soukupovi. "Pro mě je to obrovská pocta. Atletiku žeru," řekl šťastný Holuša po návratu do Prahy.

Stříbro je pro Jakuba Holušu satisfakcí za loňskou sezónu, ve které kvůli únavové zlomenině nohy nezávodil. "Je to pro mě zadostiučinění za ty čtyři roky dřiny. Zároveň mě to motivuje, abych na sobě pracoval dál," prohlásil bývalý steeplař, jenž běhá také patnáctistovku.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jakuba Holuši

"Dostal jsem se na jinou úroveň," řekl Holuša po příletu z Turecka. "Je to o zkušenostech, byl to přirozený vývoj. Seniorské soutěže jsou jiné," uvedl juniorský mistr Evropy na 3 000 metrů překážek a bronzový medailista z ME do 22 let na patnáctistovce.

Od změny trenéra k medaili to byly jen tři týdny

Přitom před třemi týdny se ocitl psychicky na dně. Rozešel se ve zlém s trenérem Josefem Vedrou a odešel do skupiny k Daliboru Kupkovi, jenž vede například Pavla Masláka, finalistu běhu na 400 metrův Istanbulu. "Ten rozchod mě mrzí, ale Dála (Kupka) mi pomohl se dostat hlavou tam, kde jsem teď," prohlásil Holuša. "Je jasné, že to je riziko čtyři měsíce před olympiádou, ale nemělo to dál smysl. Je to složitá situace, nechci to dál rozvádět. Prostě jsme se tak domluvili," řekl Holuša.

Úspěch v Istanbulu je pro něj motivací i pro olympijské hry. "Přišel jsem na to, že když se dostanu do finále, mohou se dít zajímavé věci," uvedl Holuša.

Česká výprava si z Istanbulu odvezla jediný cenný kov a dělené devatenácté místo v medailové bilanci. Díky dvěma pátým (Maslák, Helcelet) a dvěma šestým místům (Ptáčníková, Rosolová) se v bodovém hodnocení dostala na dělené desáté místo se ziskem 21 bodů.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články