Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Atleti jedou hlavně bojovat o finále, medaile visí vysoko

Praha - S vědomím, že nemusejí přivézt žádnou medaili, odletěli dnes na halové mistrovství světa do Istanbulu čeští atleti. Bronz z minulého šampionátu v Dauhá nebude obhajovat ženská štafeta, která šetří síly na náročnou sezonu s vrcholem na olympijských hrách. Na HMS neodjel kvůli zranění ani poslední individuální český medailista Roman Šebrle, který získal v roce 2006 v Moskvě v sedmiboji bronz. Přímé přenosy vysílá od pátku do neděle ČT4 a www.sportzive.cz.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková míří do Istanbulu
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

"Tenhle turnaj asi nevyhrajeme," prohlásil skromně při odletu šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. Přesto boj nevzdával. "Těch želízek máme několik. Atleti jsou zase o něco zkušenější, snad je nakopl i loňský rok," připomněl zlato čtyřstovkařky Denisy Rosolové a stříbro výškaře Jaroslava Báby na HME v Paříži. "Bude to o finálových účastech. Kdyby se náhodou povedla medaile, tak budeme přešťastní. Ale s jistotou medaile tam nejedeme, i když v týmu jsou lidi, kteří na ni můžou mít," mínil Dvořák.

Rosolová: Člověk musí mít hlavně ostré lokty

Rosolová si uvědomuje, že jako úřadující halová mistryně Evropy bude mít ve světové konkurenci daleko těžší roli. "Budu muset už od rozběhů běžet hodně rychle. Takže bude záležet, jak vydrží síly. Ale aby byla medaile, to by se mi musely splašit koně," prohlásila s úsměvem. "Musím si věřit. V hale, když si člověk nevěří, nechá se zavřít, seběhnout. Člověk musí mít hlavně ostré lokty," upozornila Rosolová.

Bába: Nepůjdu do toho hlava nehlava

I Bába tuší, že to nebude mít snadné. "Poslední tréninky vypadaly dobře, ale loni to byla Evropa, teď to bude těžší," řekl. Letos je na děleném sedmém místě v redukovaných světových tabulkách. "I loni jsem nešel do závodu jako favorit a bylo z toho stříbro. Důležité budou pokusy, ale v přípravě bylo všechno v pořádku, odpočinul jsem si po závodech, potrénoval a vyladil," řekl. O letošní sezoně má jasno. "Hlavní je olympiáda, takže tam do toho nepůjdu hlava nehlava, abych si něco neudělal."

Ptáčníková: Poslední trénink byl výborný

Náročná soutěž čeká tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou, sedmou ženu světových tabulek. V její disciplíně nebude kvalifikace a šestnáct tyčkařek svede rovnou souboj o medaile. Očekává se tak dlouhá soutěž. "Ale s tím se počítá," řekla Ptáčníková, jejíž letošní nejlepší český halový výkon historie má hodnotu 470 cm. "Poslední trénink byl výborný, mám chuť závodit a jsem bojovník. Těším se na to," uvedla.

Maslák věří ve dvě finále

Nejvytíženějším atletem bude nejspíš čtyřstovkař Pavel Maslák, který je už nyní skoro rozhodnutý, že nastoupí i do rozběhu štafety, která je zhruba sedm hodin před sobotním finále individuální čtyřstovky. "Ale samozřejmě bude záležet, jak zregeneruju. Nevím, co to se mnou udělá," uvedl čerstvý český rekordman, kterého čeká v pátek rozběh a nejspíš i semifinále individuálního závodu. Finále je v sobotu odpoledne. Maslák doufá ve dvojnásobnou finálovou účast. "Myslím, že to v mých silách je, že to tam někde je schované," prohlásil. Věří si i na svůj český rekord (46,14). "Ale budu si muset hlídat, aby mě někdo nestrčil nebo nezavřel u mantinelu," uvedl drobný běžec.

Škrobáková se uzdravila a blíží se svým nejlepším časům

Překážkářka Lucie Škrobáková, bývalá halová vicemistryně Evropy, týden nezávodila, kvůli nemoci brala antibiotika a přišla i o domácí šampionát. "Byla jsem z toho špatná, raději jsem vypínala telefon. Ale už je to v pohodě a v tréninku jsem se přiblížila svým nejlepším časům," ujistila.

Helcelet sbírá zkušenosti

Na zkušenou vyrazil dvacetiletý vícebojař Adam Sebastian Helcelet, který dostal na poslední chvíli pozvání od IAAF. "Když začne ve dvaceti objíždět soutěže, bude z toho mít v dalších letech menší stres a bude vědět, jak se chovat na těchto závodech," řekl Dvořák, Helceletův osobní kouč. "Má dáno talentu, má solidní základ a letos už stabilizoval výkonnost," dodal.

Nominace:

Muži: Pavel Maslák (400 a 4x400 m), Jakub Holuša (800 a 4x400 m), Jaroslav Bába (výška), Theodor Jareš, Josef Prorok, Petr Lichý, Václav Barák (všichni 4x400 m), Adam Sebastian Helcelet (sedmiboj).

Ženy: Kateřina Čechová (60 m), Denisa Rosolová (400 m), Lenka Masná (800 m), Lucie Škrobáková (60 mpř.), Jiřina Ptáčníková (tyč).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články