Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rosolová s Hejnovou po dlouhém volnu nabírají kondici na Zadově

Praha - Atletka Denisa Rosolová měla po sezoně měsíc a půl volno, dávala se zdravotně dohromady, ale také přibrala skoro šest kilo. Halová mistryně Evropy v běhu na 400 metrů se ale už dostává při prvním soustředění na Zadově opět do tempa. Není vyloučeno, že hned zkraje sezony zkusí běh na 400 metrů s překážkami, a pokud by se jí dařilo, mohla by změnit disciplínu už příští rok. Na Zadově trénuje i překážkářka Zuzana Hejnová. Ta si dokonale vyčistila hlavu na dovolené na Filipínách s batohem na zádech. Fyzicky si ale pak musela odpočinout v lázních.

Denisa Rosolová
zdroj: ISIFA/VLP autor: Martin Divíšek

Na letošním mistrovství světa v Tegu měla finálové ambice, ale zradilo ji tělo. Náladu si spravila alespoň sedmým místem ve štafetě, ale týmový duch nejspíš půjde v příští olympijské sezoně trochu stranou. Během pauzy se zdraví Rosolové dalo do pořádku, atletka objížděla rodinu po Čechách, volno trávila i na Moravě ve sklípku u burčáku. "Všichni mě vykrmovali, pořád nějaké dobroty a hlavně sladké, a takhle to dopadlo. Teď se s tím tahám," glosovala na Zadově svou nadváhu. "Začátky jsou vždycky těžké, ale snad už jsem něco shodila. Už se do toho dostávám," prohlásila zhruba po dvoutýdenní dřině.

Když se nestihne dostat do formy včas, je možné, že vynechá halovou sezonu, v níž letos v Paříži získala zatím životní medaili. "Nechci se trápit. Když budu běhat blbě, tak v té hale nemám co dělat a budu se připravovat na letní sezonu," konstatovala. Výjimkou může být štafeta, jež bude obhajovat bronzové medaile z Dauhá, které získala po dodatečné diskvalifikaci Jamajčanek. "Ale nevím, jestli se vůbec budeme pokoušet se tam dostat," řekla Rosolová.

Česká štafeta má takřka jistou účast na olympijských hrách díky výkonu z MS, ale to nakonec může být pro českou čtveřici v příštím roce také jediný společný start. Důvodem je skutečnost, že vedle OH v Londýně je také mistrovství Evropy v Helsinkách, kam by se Rosolová, Zuzana Hejnová, Jitka Bartoničková a Zuzana Bergrová musely kvalifikovat. "Nechci jít štafetu před olympiádou, chci se soustředit na individuální starty," prohlásila navíc Rosolová. Podobný názor má i Hejnová. "Nejde jít v tak nabité sezoně všechno na plné pecky, bude ale záležet na aktuální situaci," doplnila trenérka Blažková.

Poslední dvě sezony si Rosolová vytvořila osobní rekord na Zlaté tretře, vždy o setinu. "Takže mám tam v plánu běžet příští rok o další setinu líp," usmívala se. Cíle má však vyšší. "Chtěla bych běžet alespoň 50,5 sekundy, a kdyby se to povedlo, tak bych ráda také v hale osobák," prohlásila. V nabité sezoně pak chce opět čtyřstovku kombinovat s dvoustovkou. Už loni však Blažková s Rosolovou polemizovaly, kdy zkusit závod na 400 metrů překážek. Nakonec na to nedošlo, ale možnost přestupu je stále otevřená. "Už ty překážky běhala, i když ne do zatáčky," řekla Blažková. "Je těžké něco měnit v olympijském roce, ale nebráním se tomu hned z kraje sezony," dodala trenérka.

Hejnová si vyčistila hlavu na Filipínách

Po životní sezoně s nepříliš povedeným finále na mistrovství světa v Tegu si překážkářka Zuzana Hejnová vyčistila hlavu na Filipínách. Fyzicky si ale pak musela odpočinout v lázních. Vyléčila zdravotní neduhy a na šumavském Zadově už se v těchto dnech chystá na olympijskou sezonu.

Zuzana Hejnová o přípravě:

"Každý rok to dost bolí, ale naštěstí achilovka i nárt, co mi loni na konci sezony dávaly zabrat, jsou už v pořádku, takže tyhle problémy jsem snad zažehnala."

Na šampionát do Tegu odjížděla jako druhá žena světových tabulek v běhu na 400 metrů překážek, vypadalo to dlouho na boj o medaili, ale nakonec odjížděla se sedmým místem mírně zklamaná. Následný exotický výlet s přítelem jí pomohl si psychicky odpočinout. "Jsem v pohodě, vyčistila jsem si hlavu, i když fyzicky to bylo hodně náročné a musela jsem potom na týden do lázní, abych se vzpamatovala," uvedla Hejnová na Zadově. Za sebou už má skoro tři týdny tréninku. "Ten první ještě v Praze, to byla hrůza. "Ale jsou i tady situace, kdy člověk nemůže vůbec vstát z postele. Ale jak zaseješ, tak sklidíš," věří.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články