Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Na Diamantové lize v Bruselu se z Čechů představí pouze Veselý

Brusel - Atletická sezona vyvrcholí v pátek v Bruselu, kde poslední velký mítink roku určí vítěze zbývajících disciplín prestižního seriálu Diamantové ligy. Největší pozornost bude upřena opět na Usaina Bolta. Jamajčan poběží poslední závod roku na 100 metrů, jeho největší konkurent a mistr světa na této trati Yohan Blake se postaví na start dvojnásobné trati. Pozvánku dostal jediný český zástupce - oštěpař Vítězslav Veselý, čtvrtý muž z nedávného mistrovství světa v Tegu.

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images

Světový rekordman, jenž byl na MS diskvalifikován ve finále stovky kvůli ulitému startu, má na kontě letos výkon 9,85 sekundy z nedávného mítinku v Záhřebu, což je šestý nejlepší čas roku. Bolt se nechal v Bruselu slyšet, že chce ukončit sezonu jako nejrychlejší sprinter. To bude muset ale běžet lépe než 9,78, což je nejlepší letošní výkon dalšího jamajského sprintera Asafy Powella. Ten v Bruselu nepoběží, největšími soupeři Bolta tak budou Jamajčan Nesta Carter a Justin Gatlin z USA.

"Mělo by to být dobré, určitě, mohu zaběhnout nejlepší čas roku," řekl Bolt po příjezdu do Bruselu. V Záhřebu se mu totiž vůbec nepodařil start. Sebevědomí trojnásobného světového rekordmana je prý po krachu na MS v Tegu zpět. "Definitivně. Bylo těžké se s tím vyrovnat, ale už je to za mnou. Na této dráze se mi navíc běhá dobře," prohlásil.

Před třemi lety běžel v Bruselu proti větru 9,77. Podle předpovědí by v pátek večer měly být ideální podmínky. Stovka tentokrát není součástí Diamantové ligy. Veselý nahradí ve startovní listině tradičního českého zástupce v hodu oštěpem Petra Frydrycha, kterému se závěr sezony nevydařil, takže nevylepší průběžnou třetí pozici v pořadí Diamantové ligy. O celkový triumf se poperou olympijský vítěz Andreas Thorkildesn z Norska a jeho přemožitel z Tegu Němec Matthias De Zordo.

Dramatický souboj slibuje skok vysoký žen s mistryní světa Annou Čičerovovou z Ruska a Chorvatkou Blankou Vlašičovou, hladkou čtyřstovku poběží také tělesné postižený Jihoafričan Oscar Pistorius, vicemistr světa ve štafetě, nad jehož budoucností mezi zdravými běžci se opět vznáší velké otazníky. Rychlý čas se čeká i na osmistovce mužů, kde nebudou chybět Keňan David Rudisha ani Abubaker Kaki ze Súdánu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články