Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pistorius do finále štafety nenastoupil, medaili ale má

Tegu (Korea) – Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius nebyl na mistrovství světa v Tegu nominován do jihoafrické štafety pro finále dnešního závodu na 4x400 metrů. Ve čtvrtek se přitom podílel na prvním úseku na postupu týmu z rozběhu, v němž navíc Jihoafričané zaběhli časem 2:59,21 minuty národní rekord. "Jsem pořádně zklamaný. Bylo to rozhodnutí vedení týmu. Klukům přeju všechno nejlepší, ať se dostanou na stupně vítězů," uvedl Pistorius, místo kterého byl do kvarteta zařazen bronzový medailista z běhu na 400 metrů překážek L. J. van Zyl. I tak byl ale pro handicapovaného běžce jeho historický start na MS medailový. Jihoafrická štafeta totiž vybojovala ve finále stříbro za favorizovanými Američany, kteří vyhráli počtvrté za sebou. Pistorius si medaili vysloužil svým přispěním k postupu ze semifinále.

Oscar Pistorius
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

Po rozběhu byl Pistorius v euforii, která však neměla dlouhého trvání. "Je to neuvěřitelné, že si tady nakonec zaběhnu finále. Jsem ten nejšťastnější a extrémně pyšný člověk. Navíc jsme vytvořili rekord, nemohl jsem si přát víc," jásal ve čtvrtek. O 24 hodin později však vedoucí štafetového týmu Magda Bothaová oznámila, že první handicapovaný účastník MS atletů ve finále nepoběží. "Rozhodli jsme se tak na schůzce se závodníky na základě určitých informací a poznatků," uvedla.

"V Tegu to pro mě skončilo. Bůh mi požehnal. Byl jsem v semifinále čtvrtky a zaběhl národní rekord ve štafetě. Všem vám děkuji."

Místo Pistoriuse byl dnes do kvarteta zařazen bronzový medailista z běhu na 400 metrů překážek L. J. van Zyl. "Už před rozběhem jsme se rozhodli, že ten, kdo bude nejpomalejší, ve finále nepoběží. Bohužel, byl to Oscar, kdo měl nejhorší čas," uvedl van Zyl. "Rozhodlo vedení týmu," řekl další člen štafety Shane Victor. Podle Pistoriusova manažera měl handicapovaný atlet ve finále běžet. "Bylo to pro nás velké překvapení. Nevíme, proč se takhle vedení týmu rozhodlo. Oscara to hodně vzalo, o tom není třeba mluvit," řekl Peet van Zyl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články