Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Robles diskvalifikován, zlato slaví Richardson

Tegu - Měl to být elektrizující souboj tří nejrychlejších mužů historie běhu na 110 metrů překážek, nakonec na stupních vítězů dva z nich nejsou. Jednička sezony David Oliver běžel pomalu a Dayron Robles byl po dnešním finále na mistrovství světa v korejském Tegu diskvalifikován. Zlato tak získal Američan Jason Richardson. Kubánská výprava se proti verdiktu sice odvolala, ale neuspěla. Závod může být podle IAAF dokonce opakován.

Podle opakovaných záběrů však Robles nejspíš nemá šanci na opětovný zisk své první zlaté medaile na mistrovství světa, kterou po finále s vlajkou oslavoval. Světový rekordman a olympijský vítěz proběhl sice cílem jako první v čase 13,14 sekundy, ale na posledních dvou překážkách vadil čínskému soupeři Liou Siangovi, kterého dvakrát odstrčil a znatelně zpomalil. Navíc běžel až moc blízko pravému okraji své dráhy, těsně vedle Číňana, který klesl vinou kolize na třetí místo.

"Dvakrát jsme se se Siangem střetli nad devátou a desátou překážkou, ale každý máme odlišnou techniku a to se stává," prohlásil Robles ještě před tím, než byl diskvalifikován. Obvykle se ale kolize přihodí překážkářům, kteří běží vedle sebe a mají různé švihové a přetahové nohy. Stávalo se to českým překážkářům Petru Svobodovi a Stanislavu Sajdokovi. To ale nebyl tento případ.

Čínská výprava podala protest a IAAF mu vyhověla. Nebýt zpomalení, Liou Siang by totiž závod zřejmě vyhrál. Podle verdiktu mezinárodní federace byl viníkem jeho škobrtnutí Robles, který mu při vzájemném střetu zasáhl do dráhy.

"Cítil jsem, jak se dotkl mého lokte a já ztratil balanc," vysvětloval zpomalení Liou Siang, který se vrátil do boje o světové medaile po třech letech, kdy ho trápily zraněné achilovky, kvůli nimž vynechal OH v Pekingu i minulé MS v Berlíně. "Stává se to, ale tohle bylo trochu jiné, navíc ve finále MS," vykládal Číňan. "Jsem ale OK, stalo se a Dayron byl dobře připraven," uvedl předtím, než jeho tým vyhrál souboj u zeleného stolu, který bude ještě pokračovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Závod na 110 m překážek

V pravidlech se hovoří o tom, že pokud závodník strká do jiného běžce nebo mu brání v běhu, musí být ze závodu vyloučen. Vrchní rozhodčí má právo nařídit opakování běhu bez vyloučeného závodníka. Pokud by k tomu došlo, na startu by nebyl už diskvalifikovaný Robles. Podmínečným mistrem světa se tak stal pětadvacetiletý Američan Richardson, který mohutně finišoval a s Roblesem původně prohrál o pouhé dvě setiny sekundy. Za nově druhým Liou Siangem získal po Roblesově diskvalifikaci bronz Brit Andrew Turner.

"Pravidla jsou pravidla, i když bych to Roblesovi za určitých okolností přál," radoval se pětadvacetiletý Richardson. "Jak vidíte, v atletice se může stát všechno a závodník musí být soustředěný a bojovat až do konce," prohlásil Američan. "Já mohu jen poděkovat, že mám zlato. A věřím, že v budoucnu mohu zaútočit i na Roblesův světový rekord," zmínil se o čase 12,87 sekundy ze Zlaté tretry 2008 v Ostravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články