Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Blade runner je připraven, kritikou se nenechá rozhodit

Londýn – Oscar Pistorius se stane prvním atletem po amputaci končetin, který bude na mistrovství světa soupeřit s nejlepšími sprintery. Jihoafrický reprezentant očekává, že se stále bude mluvit o tom, že jeho speciální protézy běžce zvýhodňují. To ho však od jeho milovaného sportu nemůže odradit. Naopak je to pro něj podnět k tomu, aby se neustále překonával.

Oscar Pistorius
zdroj: Getty Images

Muž, kterému se přezdívá Blade runner, poběží v Tegu čtyřstovku a štafetu na 4x400 metrů. Na šampionát se kvalifikoval časem 45,07 sekundy, což znamenalo vylepšení osobního rekordu. Není to tak vzdálený čas od nejlepšího letošního výkonu, který předvedl na mítinku Diamantové ligy v Londýně Grenaďan Kirani James (44,61 s).

Čtyřiadvacetiletý běžec se cítí být ve skvělé formě a věří, že v Tegu vyvolá velkou pozornost. "Těším se, jsem trochu nervózní, mám smíšené pocity, ale všechny jsou pozitivní," přiznal Pistorius.

Oscar Pistorius:

"Nikdy bych nedělal tento sport, kdybych měl tu nejmenší pochybnost, že mám výhodu."

Jihoafrický atlet se narodil s vrozenou vadou dolních končetin – bez holenní kosti, kvůli níž mu ve věku necelého jednoho roku byly amputovány nohy pod koleny. "Počítám s tím, že tu vždy budou lidi, kteří mě kritizují. Nemohu strávit zbytek kariéry tím, že se o to budu starat," podotkl Pistorius.

"Nelíbí se mi, že to někdo označuje za podvod, když vím, jak tvrdě jsem pracoval," uvedl Pistorius, který se připravuje na svůj start v Pretorii. "Kdyby mi mé protetické nohy dávaly takovou výhodu, pak by každý paralympionik mohl dosahovat stejných časů jako já," prohlásil.

Oscar Pistorius vybojoval čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili na paralympijských hrách v Aténách a Pekingu. Chtěl soupeřit se zdravými sportovci, proto před olympiádou v čínské metropoli vyhlásil, že se chce kvalifikovat na své nejsilnější trati 400 metrů. Mezinárodní atletická federace IAAF mu v tom původně chtěla zabránit, Pistorius si ale vybojoval právo usilovat o účast na olympiádě u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne. Posléze však nedokázal splnit kvalifikační limit a nebyl nominován ani do štafetového týmu.

Zdroj
Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články