Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bába: Chci bojovat o prvenství v Diamantové lize

Praha – Výškař Jaroslav Bába prožívá nejúspěšnější sezonu za posledních šest let. Na jarním halovém mistrovství Evropy v Paříži výkonem 234 centimetrů získal stříbrnou medaili a ve francouzské metropoli se mu dařilo i na mítinku Diamantové ligy, který vyhrál v letošním českém maximu pod širým nebem 232 centimetrů. Rodák z Karviné pošilhává po triumfu v celém seriálu a s optimismem vyhlíží start na mistrovství světa v Tegu.

"V Paříži se mi letos opravdu daří. Asi to teď bude moje oblíbené město," zavzpomínal s úsměvem Bába na své dva letošní úspěchy. Poslední triumf českého výškaře motivuje. "Chtěl bych bojovat o prvenství v Diamantové lize," prohlásil Bába. Zatím se se čtyřmi body dělí s Alexejem Dmitrikem o čtvrté místo. Na vedoucího Kypřana Kyriakose Ioannoua ztrácí dva body.

Slibně nastartovanou kariéru zastavilo na začátku roku 2006 zranění kotníku. Následovala velmi dlouhá rekonvalescence. Až letos se povedlo navázat na bronz z olympiády v Aténách. "Jsem rád, že se mi sezona daří. Loni jsem skákal maximálně 228 a nedostal jsem se do pořádné formy. Letos se mi to daří vždy vyšpičkovat na správnou hodinu. Ještě doufám, že to půjde i na mistrovství světa," podtrhl Bába, pátý ze světového šampionátu v Helsinkách před šesti lety.

Bába musel změnit techniku odrazu. "Asi už nikdy nebudu takový, jaký jsem býval – takový uvolněný mladík. Zranění mě určitě poznamenalo. Moje skoky jsou trochu jiné, chodidlo pokládám trochu jinak, aby opět nedošlo ke zranění," řekl šestadvacetiletý atlet. "Špatně jsem ukračoval, chodidlo jsem vytáčel, šlachy to nevydržely. Teď musím chodidlo pokládat správně. Jestli chci zůstat zdravý, musím všechno dělat správně," přiznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jaroslavem Bábou

Je to už více než osm let, co Bába přeskočil hranici světové extratřídy – 230 centimetrů. Tato výška je pro českého výškaře metou, za kterou se nestydí. "Záleží na umístění a na podmínkách. Když ale skočí někdo přes 230, je to už super výkon," uvedl Bába.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články