Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvořák: Šebrle v Kladně? Udělal to pro prachy

Praha – Český desetibojař Roman Šebrle skončil na mezinárodním TNT-Fortuna mítinku v Kladně na osmnáctém místě. Od skoku dalekého se totiž světový rekordman trápil se zraněnými lýtky, nakonec za svůj výkon obdržel 7343 bodů. "Měl toho prostě nechat, což neudělal," říká v rozhovoru pro Lidové noviny reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák. Podle něj šlo pouze o peníze. Aby se Šebrle kvalifikoval na mistrovství světa do Tegu, musí absolvovat ještě další desetiboj, na kterém se pokusí splnit alespoň mírnější limit 8000 bodů.

Šebrle si přivodil zranění lýtek při skoku dalekém a od té doby se trápil. Nemohl prý v žádné disciplíně předvádět stoprocentní výkon, ale hned z několika důvodů se rozhodl závod dokončit. Dvořák mu prý řekl, že by byl rád, aby v Kladně kvůli nominaci na Evropský pohár dál bojoval. Navíc si chtěl tréninkově vyzkoušet další disciplíny a také nepřišel o finanční prémii za kladenský start. "Že v Kladně neudělal výkon… Měl toho prostě nechat, což neudělal. Ze zřejmých důvodů," komentuje Dvořák rozhodnutí Šebrleho v mítinku pokračovat. "Takhle tu závodit, tvářit se kysele a dokončit jen kvůli prachům? To bych nedělal," dodal.

Dvořák popírá, že by chtěl svým vyjádřením házet Šebrlemu klacky pod nohy. "Obdivuju ho za to, co dokázal a dokazuje, ale to, co tady předvádí, není hodné olympijského vítěze. Říká, že to dělá z lásky k atletice, ale ať se na mě nezlobí, dělá to z lásky k prachům," myslí si Dvořák.

"I kdyby v Kladně nedokončil, šanci bych mu dal. Jakmile projeví zájem, že chce startovat, budu rád. Protože když někam přijede mančaft s Romanem Šebrlem, vypadá to úplně jinak – pro soupeře a hlavně pro naše kluky," říká Dvořák. Šebrle se však podle něj musí zaručit, že "to tam neodzávodí" jako v Kladně.

I Dvořák byl podle svých slov v podobné situaci. Na olympijských hrách v Atenách musel odstoupit po úvodní stovce. "Pár lidí mi psalo, že jsem tam jel na výlet. Nebo na mistrovství světa v Ósace v roce 2007. Tam jsem vůbec nenastoupil," říká s tím, že mu tehdy šlo o zdraví, ale ne o peníze.

Desetiboj Šebrle dokončil poprvé po dvou letech. "To je hezké, i když to byl pavýkon. Ale už po dálce jsem se s tím smířil," uvedl. Nedělal by si prý ani příliš těžkou hlavu z toho, kdyby se na mistrovství světa nenominoval. "To je život," prohlásil. Jeho hlavním cílem je zakončit kariéru příští rok na olympijských hrách v Londýně.

Šebrle se o limit na MS pokusí v Ratingenu

Světový rekordman se rozhodl, že nebude startovat na Evropském poháru ve vícebojích v polské Toruni za dva týdny, ale o limit na mistrovství světa se bude pokoušet za měsíc na mítinku v německém Ratingenu. "Nechci přidělávat Tomášovi (Dvořákovi) starosti při nominaci na Evropský pohár a také mě zaskočilo jeho lavírování, zda mám kladenský mítink dokončit, nebo ne. Nechci a nebudu komentovat jeho domněnky, proč jsem závod dokončil," dodal Šebrle.

Desetibojař dnes absolvoval vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, jež neodhalilo vážnější poranění oblasti mezi lýtky a Achillovými šlachami. Olympijský vítěz a bývalý mistr světa tak za několik dní bude moci trénovat bez omezení. "Jsem rád, že to není nic vážného. Tělo se bránilo, protože nebylo po nedávném zranění a tréninkovém výpadku ještě plně připraveno, ale teď už by to mělo být lepší a lepší," uvedl Šebrle, který se teprve nedávno zotavil ze svalového zranění zad.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články