Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bolt laškoval, Rosolová zářila a Bába si odskočil od maturity

Ostrava – Usain Bolt v Ostravě zase řádil. Výkonem na Zlaté tretře neoslnil, ale show předvedl divákům velkolepou. Mítink na vítkovickém stadionu ozdobili i výkony českých atletů. Čtvrtkařka Denisa Rosolová zářila, když porazila svůj velký vzor Sanyu Richardsovou-Rossovou, výškař Jaroslav Bába završil hektický maturitní den solidním třetím místem. Oštěpařka Barbora Špotáková jen litovala, že Zlatá tretra je příliš brzy, formu totiž ladí až na srpnové mistrovství světa.

Bolt časem 9,91 na setinu zopakoval výkon z Říma, kde běžel poprvé po devítiměsíční pauze. I když sliboval lepší výkon, zklamaný nebyl. "Nejsem nyní ve formě, abych překonával světové rekordy. Pracuji na návratu po zranění a potřebuji víc závodů," prohlásil Bolt. Cítil se prý ale o něco lépe než v Římě. "Což je dobré znamení," řekl. Sám čekal, že bude rychlejší. "Nebylo všechno úplně perfektní, ale vracím se a jde to dobře. Cítím zase o trochu víc sebevědomí," prohlásil. Bolt se domnívá, že v dalším závodu to bude zase o něco lepší. To pozná při Diamantové lize v Oslu, kde jej čeká dvoustovka.

Usain Bolt:

"Užíval jsem si to tady, rád sem jezdím, fanoušci jsou skvělí. Dneska bylo i nečekaně pěkné počasí, jen mi to nepomohlo k lepšímu výkonu."

Den si užil. Okamžitě navázal kontakt s fanoušky. Mával, tleskal a vlnil se v rytmu reggae. Před startem ukázal, jak hraje na piano a stále rozesmátý vtipkoval i se soupeři. A divákům nezapomněl ukázat svaly, když se převlékal do dresu. "Ahoj," řekl do televizní kamery. Až těsně před startem se zklidnil a tradičně pomodlil. Ani po běhu však jeho divadlo neskončilo. Plácal si s diváky, předváděl své typické vítězné gesto a na stadionu se dlouho podepisoval.

Rosolová si cenila skalpu mistryně světa

Denisa Rosolová na Zlaté tretře v Ostravě potvrdila, že se pomalu, ale jistě dostává do světové čtyřstovkařské špičky. Po loňském senzačním vítězství dokázala porazit mistryni světa Sanyu Richardsovou-Rossovou z USA. "Podařilo se mi úplně všechno, co jsem chtěla. Atmosféra byla skvělá, lidi mi fandili a stejně jako loni mě doslova dotlačili do cíle," řekla Rosolová. "Doufám, že tady bude čtyřstovka i v dalších letech," uvedla pětadvacetiletá rodačka z Ostravy.

Před první čtyřstovkou v sezoně byla hodně nervózní. Ale už při rozcvičování tušila, že má formu. Chtěla mít Richardsovou-Rossovou před sebou. "Věděla jsem, že to napálí, vždycky to rozbíhá rychle. Já jsem běžela hlavně podle sebe. Jednou jsem to v životě přepálila a tak jsem trpěla, že už se to nestane," podotkla s úsměvem Rosolová. Chytila se prý ale Američanky Keshie Bakerové, která ji podběhla. V závěru dokázala všechny soupeřky až na jedinou výjimku předběhnout. "Sanya samozřejmě zůstává mým novodobým vzorem, ale jsem ráda za ten skalp, i když to bylo jen těsně," prohlásila bývalá dálkařka a vícebojařka.

Špotákové chybí závodní jiskra

Komplex české oštěpařky Barbory Špotákové na Zlaté tretře přetrvává. Devětadvacetiletá olympijská vítězka se na ostravském mítinku znovu nedočkala vítězství. Hodem 64,78 metru si ve svém druhém startu sezony vylepšila letošní osobní maximum z Říma o půldruhého metru. Výkon brala, ale s technickým provedením svých pokusů je ještě hrubě nespokojená. "Jsou to odporné, hnusné tréninkové hody. No ale 64,78 není tak hrozné," podotkla Špotáková s lehkým úsměvem.

Přes očekávání diváků se Špotáková cítila v pohodě. Žádný tlak na ni nedoléhal. "Nebyla jsem vůbec nervózní, jako kdybych házela na Julisce. Jenomže se zatím nemůžu vpravit do závodního tempa," posteskla si. "Tretra je holt na začátku sezony, já ještě před měsícem dvoufázově trénovala v Africe. Kdyby to bylo v srpnu, možná by to bylo jinak. My přípravu směřujeme k srpnu na mistrovství světa. Jestli jsou fanoušci zklamaní, tak by asi bylo horší, kdyby byli zklamaní v srpnu," tvrdila Špotáková.

Den výškaře Báby: maturita, letadlem na Tretru a třetí místo

Uspěchaný den prožil český výškařský reprezentant Jaroslav Bába. Během jedenácti hodin stihl odmaturovat na anglo-německé obchodní akademii v Praze-Břevnově, přeletět do Ostravy a na mítinku Zlatá tretra ještě dosáhnout na třetí místo za výkon 228 centimetrů. "Byl to docela hukot," usmál se šestadvacetiletý závodník Dukly Praha. "Udělal jsem písemnou zkoušku, pak jsem spěchal pro věci na Duklu a rychle na letiště. Až tam jsem si trochu odpočinul, letadlo mělo hodinu zpoždění," popsal Bába svůj dopolední shon.

Celodennímu spěchu odpovídal i výsledek na ostravském mítinku. Bába na něm bral třetí místo, ale z výkonu 228 centimetrů nijak zvlášť nadšený nebyl. V závěru závodu už na sobě cítil nedostatek sil. "Těch 228 jsem ještě skočil pěkně, ale pak už jsem neměl šťávu. To už jsem byl rád, že to skončilo, měl jsem toho plné kecky," poznamenal Bába, který za svým letošním maximem z extraligy na stejném stadionu zaostal o tři centimetry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články