Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Uvolněný Bolt ujišťuje: Budu rychlý

Ostrava - Na jamajském sprinterovi Usainu Boltovi nejsou před startem na Zlaté tretře patrné žádné stopy po nervozitě, která jej svazovala v minulém týdnu před premiérovým závodem po devítiměsíční pauze. Trojnásobný světový rekordman, olympijský vítěz a mistr světa působí v Ostravě opět uvolněně. Jeho úsměvy do fotoaparátů střídají krátká a rychlá gesta, jimiž zkouší pozornost žurnalistů s objektivy.

Po tiskové konferenci vstal Bolt od řečnického stolu, vzal si mikrofon a teatrálně prohlásil: "Díky fotografové, udělali jste mi z této tiskové konference velkou zábavu." V úterý by se měl postarat o zábavu on. Na závěr programu poběží stovku a den před startem slíbil rychlý čas.

Závod v Římě pro něj znamenal velkou zkušenost. Kromě toho, že vyhrál, se mu prý vůbec nic nepodařilo. "Bylo tam všechno špatně - technika, start, nedokázal jsem se rozběhnout, dokonce se mě trenér po závodu ptal, jestli jsem náhodou nezapomněl běhat," vyprávěl Jamajčan. "Ale po zbytek sezony to bude už v pohodě, tady poběžím rychle," slíbil.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Usaina Bolta

Bolt cítí v Ostravě velkou podporu

Do Ostravy jezdí rád, má klid na trénink, není středem pozornosti, když se objeví na stadionu. Organizátoři mu plní každé přání. "Cítím tady velkou podporu," řekl při své páté návštěvě Zlaté tretry. Ve všech dosavadních jeho startech však výkony zhatilo počasí, loni běžel závod na 300 metrů v dešti. "Snad se to letos zlomí," věřil.

Jeho největším soupeřem v Ostravě bude krajan Steve Mullings, který letos běžel už dvakrát rychleji než Bolt. "Znám ho od střední školy, už tam běhal hodně rychle, očekávám velký boj a rychlý závod," prohlásil světový rekordman.

Netušil, že ve stejný den jako on, včetně roku, se narodila i česká čtyřstovkařka Denisa Rosolová. "Máte tady v Ostravě dvojče," slyšel Bolt. Jen vykulil oči a zhrozil se. Když se dozvěděl pointu, jen se pousmál. "Opravdu? A je také stejně vysoká jako já?" zeptal se z legrace.

Rosolová se utká se svým vzorem

I bez olympijské vítězky z Pekingu Christine Ohuruoguové, která odřekla účast, přinese ženská čtyřstovka souboj špičkových běžkyň. Postaví se proti sobě halová mistryně Evropy Denisa Rosolová a americká mistryně světa Sanya Richardsová-Rossová. Konfrontace s dvojnásobnou olympijskou vítězkou ze štafety na 4x400 metrů je pro Rosolovou velkou motivací. "Mám radost, že můžu běžet s takovou legendou, navíc doma. Sanya je pro mě novodobý vzor v atletice," řekla novinářům čtyřiadvacetiletá česká atletka.

Právě na Zlaté tretře vloni Rosolová odstartovala svůj velký sprinterský vzestup. Na čtyřstovce překvapila časem 50,85 sekundy, který je dodnes jejím osobním rekordem. "Uvažuju, že si zajdu na jelení steak jako loni, a uvidíme, jestli to bylo v tom," usmála se. "Bude to letos o hodně těžší. Soupeřky mě znají, ale domácí prostředí mi loni pořádně pomohlo, snad mě budou diváci tlačit do cíle. Když fandí tolik lidí, to se nestane ani na mistrovství světa nebo olympiádě, takže určitě je to nejkrásnější závod v kariéře," uvedla Rosolová.

Denisa Rosolová a Sanya Richardsová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články