Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Mutai zaběhl nejrychlejší maraton, ale rekord nemá

Boston - Keňský vytrvalec Geoffrey Mutai zaběhl v Bostonu nejrychlejší čas v maratonu v historii, ale jeho výkon 2:03:02 hodiny nebude uznán za světový rekord. Ten tak nadále drží slavný Etiopan Haile Gebrselassie. Mutaiův čas o 57 sekund rychlejší než Gebrselassieho výkon nemohl být ratifikován ze dvou důvodů: silný vítr do zad a klesání na trase přesahující povolené parametry pro uznání rekordu.

"Výkony na Bostonském maratonu nemohou být ratifikovány jako světové rekordy, neboť nesplňují dvě kritéria," vysvětlili představitelé americké atletické federace. Nadále tak přehled rekordů povede legendární Gebrselassie výkonem 2:03:59 v Berlíně ze září 2008.

Mutai rekord nemá, odměna ho však nemine

Právě kvůli tomu, že se maratonské běhy konají za velmi proměnlivých podmínek a na různých silnicích, dlouhá léta nebyly na nejdelší trati evidovány světové rekordy, ale pouze nejlepší světové výkony. Teprve od 1. ledna 2004 je začala Mezinárodní atletická federace (IAAF) uznávat.

Devětadvacetiletý Mutai si na nejstarším maratonu na světě vylepšil osobní rekord o téměř dvě minuty. Zatím nejrychleji běžel loni v Rotterdamu (2:04:54), ale dnes předvedl mimořádný výkon. Pátý muž z březnového mistrovství světa v krosu přidal ke svým dvěma maratonským triumfům z Eindhovenu a jednomu z Monaka ten nejcennější. Navíc si za bostonský triumf, nejrychlejší světový čas i traťový rekord polepšil dohromady o 225 000 dolarů (asi 3,8 milionu korun).

Z žen byla nejlepší Kilelová

Na dnešním už 115. ročníku v Bostonu by překonal dosavadní rekord Gebrselassieho i druhý v cíli, další Keňan Moses Mosop, který prohrál s Mutaiem o čtyři sekundy. Gebrselassie v Bostonu nestartoval, po vleklém zranění zvolil raději sobotní půlmaraton ve Vídni a na něm triumfoval.

V ženské kategorii Bostonského maratonu zvítězila další zástupkyně keňské velmoci Caroline Kilelová v čase 2:22:36, se ztrátou dvou sekund doběhla druhá domácí Desiree Davilaová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články