Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Atlety roku jsou poprvé Vlašičová a Rudisha

Monte Carlo - Atlety roku 2010 se stali chorvatská výškařka Blanka Vlašičová a keňský půlkař David Rudisha, jenž letos dvakrát zlepšil světový rekord. Oba zvítězili v anketě mezinárodní federace IAAF poprvé v kariéře. Rudisha ukončil dvouleté panování jamajského sprintera Usaina Bolta, který se po nevydařené sezoně tentokrát nevešel ani do desetičlenné nominace.

Jednadvacetiletý Keňan přinesl běžecké velmoci první triumf v prestižní anketě díky tomu, že v srpnu v Rieti překonal třináct let starý světový rekord Dána Wilsona Kipketera. O týden později jeho hodnotu ještě posunul na 1:41,01 minuty.

Také chorvatská atletika slaví v Atletovi roku premiérový úspěch. Vlašičová přidala cenný titul do své sbírky po nedávném vítězství v anketě o nejlepší atletku Evropy. Sedmadvacetiletá atletka letos vyhrála 18 z 20 závodů včetně halového mistrovství světa v Dauhá a evropského šampionátu v Barceloně a zaznamenala nejlepší výkon roku 205 cm. Pokusy o světový rekord jí opět nevyšly.

Vlašičová je třetí výškařkou, která v anketě zvítězila, po Němce Heike Henkelové (1992) a Jihoafričance Hestrie Cloeteové (2003).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články