Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Atletem roku je počtvrté za sebou oštěpařka Špotáková

Praha - Nejlepším atletem uplynulé sezony byla na galavečeru v pražském hotelu Ambassador vyhlášena počtvrté za sebou oštěpařka Barbora Špotáková, bronzová medailistka ze srpnového mistrovství Evropy v Barceloně. Trenérem roku je Martina Blažková, nejlepším juniorem se stal sprinter Pavel Maslák a objevem roku 2010 je překážkář Josef Prorok. Na druhém místě v anketě, v níž hlasovalo 132 trenérů, funkcionářů a novinářů, skončila se ziskem 1 074 bodů Zuzana Hejnová, česká rekordmanka a celkově druhá žena Diamantové ligy v běhu na 400 metrů překážek.

Třetí je další překážkář Petr Svoboda (1042), který letos vylepšil český rekord na 110 metrů na 13,27 sekundy, ale ve finále ME v Barceloně klopýtl z první pozice a obsadil nakonec šesté místo. Světová rekordmanka Špotáková byla jasnou favoritkou každoroční ankety Českého atletického svazu, v níž dostala nakonec 1 314 bodů. V Barceloně získala jako jediná z české výpravy medaili a v sezoně vyhrála i premiérový ročník Diamantové ligy, kde se jako ambasadorka zúčastnila všech sedmi mítinků a vždy skončila do třetího bodovaného místa.

Barbora Špotáková:

"Nejsem v tomhle lamačka rekordů, radši budu druhá, abych pomohla Honzovi (Železnému) k prvnímu vítězství mezi trenéry. Je to až šílené, jak jsem tady zdomácněla."

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková Atletkou roku

I když se Špotáková v sezoně i kvůli bolavému lokti trápila, získala pátou medaili na vrcholné akci za sebou. Po sezoně přestoupila od čtyřnásobného vítěze ankety Trenér roku Rudolfa Černého k Janu Železnému, kteří se
seřadili v hlasování o nejlepšího kouče sezony na druhém a třetím místě. "Letos to bylo asi nejvíc jasné, protože žádná jiná medaile na mistrovství Evropy nebyla, což je škoda. Ale zase to za rok může být jen lepší," prohlásila Špotáková. Chtěla by ještě ve sbírání vítězství v anketě pokračovat, vždyť Železný hlasování vyhrál sedmkrát.

Záznam vyhlášení ankety Atlet roku 2010 sledujte zde

Čtyřikrát za sebou vyhráli anketu v historii pouze Helena Fibingerová, Jarmila Kratochvílová, Železný a Roman Šebrle. Raritou byla skutečnost, že právě desetibojař Šebrle, pětinásobný vítěz ankety v letech 2002-2006, poprvé po třinácti letech nestál po nevydařené sezoně na pódiu mezi deseti nejlepšími. Poprvé v kariéře je nejlepším trenérem roku Blažková, která vede skupinu převážně čtyřstovkařek v USK Praha, která si říká Rychlý holky. Jsou v ní mimo jiné Hejnová, Denisa Rosolová, Eliška Klučinová či další reprezentantky Zuzana Bergrová a Jitka Bartoničková.

Atlet roku Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články