Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koulař Machura dostal dvouletý trest za doping

Praha - Koulař Remigius Machura dostal dvouletý trest zákazu startů kvůli pozitivnímu dopingovému testu na růstový hormon. Rozhodla o tom dnes disciplinární komise atletického svazu pod vedením Miroslava Ševčíka. Trest platí zpětně od 12. srpna tohoto roku a pokud se nic nezmění, koulař přijde o účast na olympijských hrách v roce 2012 v Londýně.

"Tušil jsem, že to je bez šance, protože hladina hormonu byla překročená a nebyla moc šance to zpochybnit," pokrčil rameny po vynesení trestu Machura. Chtěl na svou obhajobu pozvat k řízení Růženu Šlechtovou, vedoucí pražské antidopingové laboratoře, ta však nedorazila. "Neměl jsem dneska moc šancí," prohlásil.

Čtyřiadvacetiletý juniorský mistr Evropy z roku 2005 a účastník letošního evropského šampionátu v Barceloně se může odvolat k rozhodčí komisi Českého olympijského výboru a už kvůli snaze kvalifikovat se na OH to nejspíš udělá. "Ale ne hned, nechám si to ještě projít hlavou. Ale pravděpodobně to udělám," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Remigius Machura si dva roky nezazávodí

Machura byl pozitivně testován v polovině července při mimosoutěžním odběru. Provinění odmítá. "Nevím, jak je to možné," uvedl atlet pražské Sparty, kterého obhajovala při řízení bývalá chodkyně Barbora Pitáková, za svobodna Dibelková, vystudovaná lékařka. Oba argumentovali tím, že testovací metoda není spolehlivá. "Byla testována na amatérech, ale u profesionálních sportovců je to jiné. Hladina růstového hormonu může stoupnout přirozeně kvůli stresu, vysoké fyzické zátěži. Ale nebyla šance tu metodu zpochybnit," dodal koulař s osobním rekordem rovných 20 metrů.

Dopoval i Machura starší

Před 25 lety měl dopingový nález i jeho otec Remigius Machura starší, dvojnásobný halový mistr Evropy, který byl při Evropském poháru v Moskvě pozitivně testován na stanozolol. K užití zakázané látky se tehdy koulař, který je dodnes českým rekordmanem (21,93), přiznal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články