Květen 2014

Přímé meziměstské telefonní vedení Praha-Olomouc-Mor. Ostrava.

Přímé meziměstské telefonní vedení Praha-Olomouc bylo dne 15. května 1920 odevzdáno všeobecné dopravě, které v nejbližších dnech bude prodlouženo z Olomouce do Hor. Ostravy.

První republika - 20. Eskamotér

První republika - 20. Eskamotér

30. 5. 2014, 20:00 na ČT1 - Irena živým obrazům, které médium zprostředkovalo ve vile, nevěří. Holčičky si najdou na plakátě, kdy má Haydée veřejné vystoupení a přemluví Antonii, aby tam s nimi šla. Antonie podlehne na pódiu legrační hypnóze, ale jinak si Haydée za vyvolanými obrazy stojí. Jenže to je právě to. Léblovi neviděli, kdo je zabil, viděli jen, kdo s jejich těly manipuloval. Mlčoch dopřeje sluchu Vladimírovi a snaží se přehodnotit směr svého vyšetřování. Kdo skončí ve vězení tentokrát? Pravý vrah?

Obavy před ruským útokem.

Z Mnichova, 28. května. (Čtk. – Wolff.) Ve výboru pro zahraniční věci prohlásil zástupce ministerstva zahraničí, že vojenské události, sběhnuvší se mezi světovým Ruskem a Polskem, vzbudily v širokých kruzích v Německu znepokojení se zřetelem na případný útok na Německo.

Veliký požár na vršovickém nádraží.

Po delší dobu nebyla již Praha vzrušena požárem větších rozměrů a tak nebezpečným, jako v nočních hodinách na dnešek, kdy krátce po 10. hodině večerní objevila se na jihovýchodní obloze směrem mezi Nuslemi a Vršovicemi, červená, každou minutou rostoucí zlověstná záře a kdy ozvaly se dunivé, často za sebou se opakující výbuchy, připomínající rány z děl. V zápětí na to proletěly pražskými a vinohradskými ulicemi hasičské sbory s automobilovými stříkačkami a proudy obecenstva za nimi.

Opětná volba presidenta.

Opětná volba presidenta.

O ¾ 1. spoledne vyhlásil předseda Národního shromáždění Tomášek: Při volbě presidenta republiky odevzdáno bylo 411 platných hlasů. Třípětinová potřebná většina činí 247 hlasů. Dr. Masaryk dostal 284 hlasů.

Pryč s jazzem.

Jazz, výstřední tanec černošského původu, který vznikl v Americe, Anglii a Francii do nejelegantnějších síní tanečních, bude odpraven.

Druhá vláda Tusarova.

Z Prahy, 25. května. ČTK.) Včera večer přijal pan president republiky ministerského předsedu Vl. Tusara, jenž mu oznámil výsledek svého jednání se stranami o sestavení nové vlády.

První republika - 19. Svědci z onoho světa

První republika - 19. Svědci z onoho světa

23. 5. 2014, 20:00 na ČT1 - Vladimír si spolu s Kryštofem moc nedůvěřují, ale spolupracují. Pátrají v duchu nových Vladimírových domněnek, ale hned zkraje se ocitnou zase ve slepé uličce. Mezitím mladá Romka, která nosí umělecké jméno podle postavy z románu A. Dumase Hrabě Monte Christo a již romská komunita pro okultní praktiky odvrhla, uspořádá ve vile Valentových seanci. Ptá se Klára a chce vědět, kdo opravdu zabil její rodiče. Odpověď dostane, ale věř, kdo chceš. Klára je ovšem za výsledek vděčná a zařídí se podle toho.

Žižkův pomník.

Na paměť 500. výročí Žižkova vítězství na hoře Vítkově, kde před půl tisícem let utrpělo 100.000 německých žoldnéřů Zikmundových strašlivou porážku, uspořádá důstojnou oslavu v rámci všesokolských slavností (28. června t. r.) „Spolek pro postavení Žižkova pomníku na Žižkově“.

Jak se žilo... - Móda

Jak se žilo... - Móda

Že šaty dělají člověka, je dnes už prostý fakt. Doby, kdy žena měla jedny „lepší“ šaty na celý život, už pominuly.

Osud Rhodu.

V těchto dnech oznámil Venizelos řecké sněmovně že Rhodus byl přiřčen Itálii. Konference v San Remu totiž rozhodla, aby Řecku připadlo 11 ostrovů v Dodekanesu a aby na Rhodu podobně jako na Cypru zůstali provisorně Italové a připravili zde do pěti let plebiscit.

Francouzská stávka skrachovala.

Z Paříže, 18. května. (Čtk. – Havas.) V debatě o dotazech o stávce zdůraznil Lattinger, že stávky ztroskotaly, poněvadž dotýkaly se národního cítění a vůle země ku práci. Durafour promluvil ve prospěch stávkujících, kdežto Rollin za potlesku sněmovny blahopřál vládě, že nařídila vyšetřování  proti Všeobecnému svazu práce, poněvadž tento svaz, překročiv svoje oprávnění, postavil se proti vládě a representaci národa.

SK Slavia v. AFK. Vršovice 2:3 (1:3).

SK Slavia v. AFK. Vršovice 2:3 (1:3).

Vršovičtí zase měli jednou tradicionální štěstí proti Slavii. Hráli hlavně v prvé půli ostrý a rychlý football beze všech příkras a jakmile se někdo v útoku dostal k ráně, dovedl ji dobře umístiti.

Jan Klecanda.

Jan Klecanda - spisovatel a novinář, zemřel v noci ze soboty na neděli, několik dní po operaci, jejíž úspěch zvrtl srdeční organism pětašedesátiletého muže, vypověděvší službu.

První republika - 18. Jízdenky do Paříže

První republika - 18. Jízdenky do Paříže

16. 5. 2014, 20:00 na ČT1 - Magdaléniny naděje, že se Vladimír zachrání, klesají k nule. Dosud čelila všem ranám osudu statečně, ale nakonec svou výpověď pozmění. Chrání své dítě, ale Vladimírovi věří dál. Vladimír se skrývá. Domnívá se, že přišel konečně na klíč, který byl ve spáchání vraždy Léblových rozhodující. Klára už nemůže snést pochybnosti, kdo vlastně tedy její rodiče zabil, a požádá o pomoc Alžbětu Procházkovou.

Jízda koňmo.

První den dostihů ukázal, že i po této stránce se Praha rychle stává opravdovou metropolí. Program velkých rysů přilákal do Chuchle i kruhy, které se o závody ty v období Č. závodního spolku nenadchly.

Dvojsečná zbraň.

Častý obrázek z předměstských ulic: Je mezi 12. a 2. hod. odpolední. Krámy jsou zavřeny, poněvadž obchodníci byli nuceni sáhnout k tomuto opatření, aby vyšli s 8hodinovou pracovní dobou.

Slovenský opál.

Slovenský opál.

Naší širší veřejnosti je dosud neznámo, že na Slovensku jsou ložiska drahého opálu, který se vyskytuje v dostatečném množství, takže může býti hornicky dobýván.

Příděl obuvi pro nemajetné příslušníky Mladé generace v Praze II.

Kdo z členů Mladé generace, Praha II., reflektuje na příděl levné obuvi, nechť se přihlásí ve středu dne 12. května a v pátek dne 14. května od 4. do 5. hodin odpoledne v sekretariátě Spálená ul. 9.

Z Národního shromáždění československého.

Z Národního shromáždění československého.

Předsednictvo Národního shromáždění přijme podle konkursu, uveřejněného v „Úředním listě“ Československé republiky z dnešního dne, tlumočníky a překladatele jazyka německého, ruského (maloruského), maďarského a polského.

Dítě vrahem.

Ve dvoře Blšanech u Loun stal se minulé středy případ, jenž musí vzbuditi úžas. Dvanáctiletý (!) hoch kočího zastřelil 6letého synáčka tamějšího správce p. Plntera.

První republika - 17. Čarodějka

První republika - 17. Čarodějka

9. 5. 2014, 20:00 na ČT1 - V Břežanech rodina oslavuje roční narozeniny Henryho, syna Magdalény a Vladimíra. Dramatické pražské životní tempo na statek jakoby nedoléhá. Na podzimní sklizeň najala Anna Toufarová skupinu Romů, kteří mají svůj tábor poblíž vsi. Eliška mezi nimi najde přátele. Zejména ji zaujme moudrá Romka Alžběta Procházková. Ale rodinná oslava se nepovedla. Na to je situace příliš vyhrocená a ještě se zhorší. Je útěk řešením?

Automobilová neštěstí.

Jest nápadno, že v poslední době za jeden týden byly přijaty do české dětské nemocnice tři děti, zraněné automobily, což jest povážlivým zjevem.

Situace na Volyni.

O tom, jak to vypadá po vítězném polském tažení na Volyňsku, kde je mnoho ryze českých vesnic, píše R. T. A. dle původních zpráv ze Lvova:

Jak se žilo... - Sedláci a šafáři

Jak se žilo... - Sedláci a šafáři

Zemědělská výroba zaměstnávala od počátku lidských dějin největší část populace. Industrializace 19. století sice značnou část obyvatelstva přesunula do oblasti průmyslu, přesto se podle sčítání českého obyvatelstva z roku 1921 zemědělstvím zabývalo bezmála čtyřicet procent, na Slovensku a v Podkarpatské Rusi dokonce přes šedesát procent obyvatelstva.

O Podkarpatské Rusi.

Poměry, život lidu, kroje atd. se světelnými obrazy, přednáší česky pí A. Kožmínová, odborná inspektorka z Užhorodu, ve čtvrtek, dne 6. května o 7 hod. več. v Chemickém ústavu České techniky Praha II, Trojanova 13.

Správní metody Leninovy.

Správní metody Leninovy.

Ruská tisková kancelář v Cařihradě sděluje: Lenin pronesl tuto řeč:

První máj: mohutný tábor Sokolstva.

Na sletiši 20.000 Sokolů Velké Prahy vzdává hold práci.

První republika - 16. Bratrská láska

První republika - 16. Bratrská láska

2. 5. 2014, 20:00 na ČT1 - Alois je ve vězení. Tvrdí, že Léblovy zabil on, motivem mu byla touha po majetku. Ostatní, kteří zůstali na svobodě, cítí, že nebezpečí nepominulo. Připravují se na jiné alternativy policejního postupu. Kolem Vladimíra se stahuje smyčka. Ne všichni z rodiny stojí na jeho straně. Inspektor Mlčoch má svou verzi a věcně ji dokáže.

Májová meditace.

„Byl první máj… byl lásky čas.“

Další