Pořady

herečka

Vlasta Chramostová

narozena 17. listopadu 1926

Filmová a především divadelní herečka Vlasta Chramostová se narodila roku 1926 v Brně. Vyrůstala v městečku Skryje, nedaleko Moravského Krumlova. Brněnskou Státní konzervatoř studovala během druhé světové války, velkými učiteli jí byli Rudolf Walter a Zdeňka Gräfová. Po dokončení konzervatoře nastoupila na angažmá do Svobodného divadla, ze kterého, přes Městské divadlo v Olomouci, přešla do Státního divadla Brno, na jehož jevišti vystupovala po tři roky. Začátkem 50. let se Chramostová přestěhovala do Prahy, kde na dvacet sezon zakotvila v Divadle Na Vinohradech. Přibližně ve stejnou dobu se Vlasta Chramostová začíná objevovat ve filmech. Z počátku šlo především o propagandistické agitky, které v první polovině 60. let vystřídaly komedie, například Až přijde kocour, Komedie s klikou, Bílá paní a další. V roce 1968 ztvárnila po boku Rudolfa Hrušínského jednu z titulních postav, v psychologickém dramatu Spalovač mrtvol.

O rok později komunistický režim Chramostové výrazně omezil herecké možnosti, úplný zákaz dostala poté, co se podepsala pod Chartu 77. Do konce 80. let tak hrála jen svým přátelům doma v obýváku. Dvacet let nečinnosti se na její profesní kariéře podepsalo poměrně značně, po revoluci se objevila jen v několika celovečerních filmech a televizních inscenacích. I přes to byla za role ve snímcích Je třeba zabít Sekala a Kuře melancholik nominována na Českého lva. V roce 2009 vznikla autobiografický dokumentární rekonstrukce Má Vlast(a).

Výběrová filmografie
  • Odcházení (2011)
  • Má Vlast(a) (2009)
  • Hraběnky (2006, seriál)
  • P.F. 77 (2003)
  • Kuře melancholik (1999)
  • Je třeba zabít Sekala (1997)
  • Lítost (1970)
  • Spalovač mrtvol (1968)
  • Klapzubova jedenáctka (1967, seriál)
  • Bílá paní (1965)
  • Komedie s Klikou (1964)
  • Až přijde kocour (1963)
  • Spadla z měsíce (1961)
  • Hra o život (1956)
  • Po noci den (1955)
  • Tajemství krve (1953)
  • Akce B (1952)
  • Past (1950)
  • Velká příležitost (1949)

Výročí  Vlasta Chramostová – 90 let

alternative text

Úsměvy Vlasty Chramostové

Hostem Jaromíra Hanzlíka je nezlomná nositelka odkazu velké herecké generace, která oslavila 17. listopadu své 90. narozeniny. Blahopřejeme! (2007). Režie P. Vantuch

alternative text

Spalovač mrtvol

Rudolf Hrušínský v hlavní roli tragikomického příběhu podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse (1968). Dále hrají: V. Chramostová, J. Stehnová, I. Prachař, M. Vognič, Z. Božinová, J. Menzel, J. Lír a další. Scénář L. Fuks a J. Herz. Kamera S. Milota. Režie J. Herz

alternative text

Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách)

Záznam představení Bytového divadla uváděný u příležitosti významného životního jubilea Vlasty Chramostové. Kamera a režie filmového záznamu S. Milota

alternative text

Paralelní portrét

Osud tomu dal, že vynikající herečka Vlasta Chramostová slaví své 90. narozeniny v Den boje za svobodu a demokracii. Za svým životem, poznamenaným paradoxy našich poválečných dějin, se ohlíží po boku svého manžela, kameramana Stanislava Miloty (2005). Scénář a režie J. Brabec

alternative text

P.F. 77

Kariéra, přátelství a láska v době normalizace... Příběh o cti, morálce a lidské důstojnosti v hlavní roli s Vlastou Chramostovou (2003). Dále hrají: J. Langmajer, S. Jachnická, I. Racek, M. Stropnický, D. Kolářová, J. Vinklář, Z. Rohlíček, M. Maurerová, M. Hofmann a další. Scénář J. Mašínová a P. Kohout. Kamera T. Sysel. Režie J. Brabec

alternative text

Po stopách hvězd

Vlasta Chramostová

Obrazový životopis slavných - tentokrát Vlasty Chramostové – která v těchto dnech slaví významné životní jubileum (2009). Režie M. Škarpa