Pořady

zpěvák

Karel Gott

narozen 14. července 1939

Nejvýznamnější a jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků všech dob, který je díky svému jedinečnému tenoru a více než 2000 písní všech žánrů ve svém repertoáru nazýván Božský Kája, Zlatý hlas z Prahy, Sinatra Východu nebo Posel dobrých zpráv. Je držitelem na 50 platinových, diamantových, zlatých a stříbrných desek.

Karel Gott se narodil v Plzni a už od mládí tíhnul k výtvarnému umění. Jeho přání bylo stát se malířem, ale nebyl přijat ke studiu na UMPRUM, a tak se vyučil v oboru elektromontér v ČKD. Do popředí jeho zájmu se dostávala hudba a zpěv a v roce 1958 získal své první hudební ocenění – první místo v soutěži amatérských zpěváků. V roce 1960 definitivně odešel z ČKD, kde pracoval, a začal se profesionálně věnovat pouze zpěvu. Na pražské Státní konzervatoři začal studovat operní zpěv.

V roce 1962 dostal Karel Gott nabídku na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, a tím byla zahájena jeho hvězdná kariéra. V roce 1963 se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté stala hitem roku. Za rok 1963 vyhrává Karel Gott čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík, čímž zahajuje sérii ocenění, kterou se může pyšnit pouze on. Po odchodu ze Semaforu v roce 1965 založil se svými novými spolupracovníky bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu Apollo a stal se její hlavní hvězdou. Po rozpadu Apolla Gott v roce 1967 odjíždí na sedmiměsíční angažmá do Spojených států do Las Vegas. Po úspěších v USA, Kanadě, východní i západní Evropě mu vychází jeho první, a hned zlaté album a jeho jméno začíná zdobit ozdobný přívlastek „Zlatý hlas z Prahy“.

V 70. a 80. letech vystupuje ve vrcholné formě doma stejně jako jinde v Evropě, v zámoří i Asii. Svůj repertoár rozšiřuje od popu přes lidovky až po klasickou hudbu. Objevuje se i v několika celovečerních i dokumentárních filmech. Popularita Karla Gotta v Česku i v zahraničí dosahuje vrcholu, na domácí scéně jen nakrátko přerušuje dobu jeho kralování ve Zlatém slavíku několik mladých zpěváků.

V roce 1990 se Karel Gott rozhoduje ukončit svoji kariéru a pořádá turné na rozloučenou po sportovních halách v Československu a Německu. Úspěch turné je však tak velký, že své rozhodnutí přehodnocuje a pokračuje v koncertování. Během 90. let se také stále víc věnuje malování a své obrazy mimořádně úspěšně vystavuje v Česku i v zahraničí. V roce 1993 zakládá spolu s Františkem Janečkem agenturu GOJA a Nadaci Karla Gotta Interpo s cílem pomáhat dětem policistů, kteří přišli o život při výkonu služby.

V obnovené anketě Český slavík, navazujícího na svého legendárního předchůdce Zlatého slavíka, obsazuje v roce 1996 opět s velkým náskokem první pozici, kterou si nadále udržuje. Na své dřívější úspěchy navazuje i v současnosti a nové příznivce si získává i mezi nejmladší generací.

Kromě desítek Zlatých a Českých slavíků je Karel Gott držitelem téměř třiceti ocenění v anketě o nejoblíbenější tváře a pořady televizních obrazovek TýTý v kategoriích Zpěvák a Absolutní vítěz. V roce 1977 byl Karlu Gottovi propůjčen titul zasloužilý umělec a v roce 1985 titul národní umělec. V roce 2009 obdržel Karel Gott od prezidenta České republiky Medaili za zásluhy I. stupně.

V roce 2008 se Karel Gott oženil se svou dlouholetou přítelkyní Ivanou Macháčkovou, se kterou má dvě dcery – Charlottu Ellu a Nelly Sofii. Z předchozích vztahů má dcery Dominiku a Lucii. V roce 2019 s třináctiletou dcerou Charlote Ellou nazpívat singl - Srdce nehasnou.

Výběrová filmografie
  • Nestyda (2008)
  • Cesta ke štěstí (2006)
  • Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005)
  • Z pekla štěstí 2 (2001)
  • Pra pra pra (2000)
  • Fontána pre Zuzanu 2 (1993)
  • Poslední leč Alfonse Karáska (1987)
  • Karel Gott (1986)
  • Bylo nás šest (1986)
  • Štědrý den bratří Mánesů (1981)
  • Vhlavní roli Oldřich Nový (1980)
  • Trhák (1980)
  • Parta hic (1976)
  • Romance za korunu (1975)
  • Hvězda padá vzhůru (1974)
  • Dorotka a zpěvák (1972)
  • Slasti Otce vlasti (1969)
  • Sedm žen Alfonse Karáska (1967)
  • Ta naše písnička česká (1967)
  • Píseň pro Rudolfa III. (1967)
  • Mučedníci lásky (1967)
  • Komedie s Klikou (1964)
  • Kdyby tisíc klarinetů (1964)
  • Starci na chmelu (1964, hlas)
  • Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964, hlas)

Výročí  Karel Gott – 80 let

Uvidíte…
alternative text

Karel je Gott

(2/3)

Letos v červenci jeden z našich nejlepších zpěváků oslavil 80. narozeniny. Bilanční třídílná minisérie je poctou jeho úspěchům, jeho slušné a laskavé povaze, celému jeho mimořádnému životu. Kromě hlavní hvězdy účinkují a svůj obdiv vyznávají ti největší a nejlepší z českého šoubyznysu, jeho pěvečtí i herečtí kolegové. Režie M. Herz

alternative text

Všechnopárty

Dnešními hosty K. Šípa jsou herečka Anička Čtvrtníčková, hydrobiolog Petr Jan Juračka a Karel Gott, který letos slaví jubilejní narozeniny (2016). Režie V. Polesný

alternative text

Úsměvy Karla Gotta

Hostem Jaromíra Hanzlíka je fenomén české populární hudby, který včera oslavil 80. narozeniny (2002). Režie P. Vantuch

alternative text

Zpátky si dám tenhle film

Karel Gott, který slaví dnes své 80. narozeniny, uvádí a z televizního archivu vybírá své písničky z 60. let (1993). Scénář a režie F. Polák

alternative text

Čas slunce a růží

Karel Gott, který se dnes dožívá významného životního jubilea, účinkuje a zpívá v hlavní roli hudebního filmu (1968). Kamera J. Kadaňka. Režie J. Němec

alternative text

Mimořádné pořady ČT24

Jubileum Karla Gotta

Exkluzivní rozhovor Michala Kubala s ikonou české populární hudby a majitelem 42 Zlatých a Českých slavíků u příležitosti jeho 80. narozenin

alternative text

Škoda lásky

Dnešní jubilant, Karel Gott, je pronásledován svou nejvěrnější fanynkou! Po ruce mu je však přítel nejvěrnější, Karel Šíp, jenž ví, jak dostat Zlatého slavíka z hledáčku této poněkud "vlezlé" osůbky... Televizní komedie podle povídky P. Šabacha, od tvůrců populárních filmů Šakalí léta, Pupendo a Pelíšky (2013). Dále hrají: E. Holubová, Z. Valchařová-Poulová, P. Píša, I. Gottová a další. Scénář P. Jarchovský. Kamera J. Malíř. Režie J. Hřebejk

alternative text

Karel Gott 70

2. část

Druhá část koncertu, který byl věnován významnému životnímu jubileu legendy naší populární hudby (2009). Gratulovat přišli: J. Bohdalová, L. Lipský, K. Šíp, T. Kuchařová, M. Rottrová, H. Zagorová, I. Bartošová, L. Machálková, M. Absolonová, J. Zelenková, L. Filipová, L. Vondráčková, J. Molavcová, J. Suchý, V. Neckář, P. Muk, Olympic a řada dalších. Režie J. Adamec

alternative text

Karel je Gott

(1/3)

Letos v červenci jeden z našich nejlepších zpěváků oslaví 80. narozeniny. Bilanční třídílná minisérie je poctou jeho úspěchům, jeho slušné a laskavé povaze, celému jeho mimořádnému životu. Kromě hlavní hvězdy účinkují a svůj obdiv vyznávají ti největší a nejlepší z českého šoubyznysu, jeho pěvečtí i herečtí kolegové. Režie M. Herz

alternative text

Karel Gott 70

1. část

První část koncertu, který byl věnován významnému životnímu jubileu legendy naší populární hudby (2009). Gratulovat přišli: E. Farna, I. Csáková, T. Kerndlová, D. Šinkorová, Z. Adamovská, P. Janů, P. Bende, S. Issa, V. Horváth, J. Šťastný, P. Zedníček, O. Hejma, R. Tesařík, M. Kocáb, A. Brichta, Gipsy.cz, Divokej Bill, Support Lesbiens a řada dalších. Kamera J. Halász. Režie J. Adamec