Pořady

prozaička, dramatička, scenáristka

Hermína Franková

narozena 6. července 1928

Hermína Franková, úspěšná prozaička, dramatička, scenáristka či autorka knih pro mládež, se narodila roku 1928 v Praze. Ještě pod svým dívčím jménem Mráčková odmaturovala na dívčím reálném gymnáziu, načež nastoupila na magisterské studium v rámci Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Po jeho absolvování několik let vykonávala funkci magistry farmacie v lékárně, od roku 1959 se však začala plně věnovat literární tvorbě.

První povídky Hermíny Frankové vycházely v měsíčnících Plamen a Host do domu. Nepravidelně také přispívala do časopisů Divadlo, Kultura, Literární noviny a Sešity pro mladou literaturu. Netrvalo dlouho a její příběhy se začaly uplatňovat i v rámci televizního vysílání. Československá televize zfilmovala například inscenace Smutný půvab, Jak se naučit Švédsky, Babička se nám zbláznila a Nejlepší kšeft mého života. Na svědomí má i trilogii Ohnivé ženy (Ohnivé ženy, Ohnivé ženy se vracejí a Ohnivé ženy mezi námi). Málokdo také ví, že podle námětu Frankové napsal Miloš Macourek scénář k Dívce na koštěti. V roce 1996 vznikla sedmidílná komediální série Lékárníkových holka, k níž sepsala námět i scénář.

Charakteristickými prvky tvorby Hermíny Frankové jsou jedinečný smysl pro humor (někdy hraničící s groteskností), vyhraněné profily jednotlivých postav a cit pro mluvený jazyk. V její próze určené mladým čtenářům se navíc objevují i fantastické motivy, v mnoha případech mísící se s těmi reálnými.

Výběrová bibliografie

  • Ženy pod helmou (1961)
  • Děti platí polovic (1961)
  • Blázni a Pythagoras (1966)
  • Jedna zrzka navíc (1976)
  • Vendula aneb Francouzština pro pokročilé (1981)
  • Čarodějnice bez koštěte (2006)
  • Hlavně dýchat (2006)

Výběrová filmografie

(scénář či námět)

  • Smutný půvab (1963)
  • Nechte maličkých (1967)
  • Dívka na koštěti (1971, režie: Václav Vorlíček)
  • Jak se naučit Švédsky (1979)
  • Babička se nám zbláznila (1982, režie: Jiří Krejčík)
  • Takový talent (1983, režie: Jan Bonaventura)
  • Levé křídlo (1983, režie: Jiří Hanibal)
  • Ohnivé ženy (1984, režie: Zdeněk Podskalský)
  • Ohnivé ženy se vracejí (1986, režie: Zdeněk Podskalský)
  • Ohnivé ženy mezi námi (1986, režie: Zdeněk Podskalský)
  • Nejlepší kšeft mého života (1989, režie: Jiří Adamec)
  • Kinolabyrint (1991)
  • Lékárníkových holka (1996, seriál)
  • Politik a herečka (2000, režie: Juraj Herz)

Výročí  Hermína Franková – 90 let

alternative text

Jak se naučit švédsky

Romantická komedie o tom, jak lze i po letech uspět na setkání se spolužačkami (1979). Hrají: I. Janžurová, J. Kanyza, S. Budínová, M. Malá, L. Termerová a další. Scénář H. Franková. Kamera J. Pávek. Režie I. Toman

alternative text

Lékárníkových holka

Dívka z dobré rodiny miluje chemii a svým „lektvarem pravdy“ pořádně zamíchá osudy svých blízkých i svým. Klára Issová v titulní roli třídílné komedie z 19. století spisovatelky Hermíny Frankové, která v těchto dnech slaví významné životní jubileum (1996). Dále hrají: D. Kolářová, O. Navrátil, S. Postlerová, P. Štěpánek, B. Bohdanová, A. Rašilov, L. Vaculík, J. Přeučil, V. Gajerová a další. Kamera M. Horák. Režie A. Procházková

alternative text

Lékárníkových holka

Dívka z dobré rodiny miluje chemii a svým „lektvarem pravdy“ pořádně zamíchá osudy svých blízkých i svým. Klára Issová v titulní roli třídílné komedie z 19. století spisovatelky Hermíny Frankové, která v těchto dnech slaví významné životní jubileum (1996). Dále hrají: D. Kolářová, O. Navrátil, S. Postlerová, L. Vaculík, D. Syslová, T. Duchková a další. Kamera M. Horák. Režie A. Procházková

alternative text

Lékárníkových holka

Dívka z dobré rodiny miluje chemii a svým „lektvarem pravdy“ pořádně zamíchá osudy svých blízkých i svým. Klára Issová v titulní roli třídílné komedie z 19. století spisovatelky Hermíny Frankové, která v těchto dnech slaví významné životní jubileum (1996). Dále hrají: D. Kolářová, O. Navrátil, S. Postlerová, L. Vaculík, D. Syslová a další. Kamera M. Horák. Režie A. Procházková

alternative text

Babička se zbláznila

Věra Galatíková v komedii o soužití dvou generací (1982). Dále hrají: V. Jeníková, D. Erychlebová, J. Čenský, J. Menzel, J. Císler, F. Husák, O. Vetchý a další. Scénář H. Franková a J. Krejčík. Kamera A. Navara a M. Borovanský. Režie J. Krejčík