Jiří Schmitzer ve filmovém dramatu mužů určených k likvidaci v komunistickém uranovém lágru padesátých let
Režie: Hynek Bočan. Scénář: Jiří Stránský. Hrají: Jiří Schmitzer, Vladimír Dlouhý, Karel Heřmánek, Milan Šteindler a další.

Film režiséra H. Bočana a scenáristy J. Stránského byl brzy po své premiéře v roce 1997 vyznamenán řadou prestižních cen – Českým lvem, Trilobitem, Stříbrnou nymfou v Monte Carlu a dalšími. Odehrává se v komunistickém vězení padesátých let.

Přirozenou autoritou v komunistickém lágru je Jarda Svoboda (J. Schmitzer, který brzy oslaví životní jubileum) a je to právě on, kdo musí řešit s ostatními mukly novou situaci. Po odhalení stalinského kultu se náhle mezi vězni, pracujícími v uranových dolech, ocitá muž, který ještě nedávno rozhodoval o jejich životě a smrti, vysoce postavený plukovník, velitel trestaneckých zařízení Dobrý (K. Heřmánek). Autentická situace, v níž se bývalý věznitel stává spoluvězněm, vytváří prostor nejen pro svědectví o době, ale i pro zamyšlení nad obecně platnými otázkami viny a odplaty, otázkami univerzální odpovědnosti.

Film natočený podle povídky J. Stránského z jeho sbírky Štěstí je inspirován skutečnými událostmi, situacemi a lidmi, kteří opravdu žili, nebo dosud žijí. Stejně jako hrdinové filmu, byl i jejich autor dlouhá padesátá léta "mužem určeným k likvidaci" – muklem.

Napište nám