Koncert z pražské Lucerny uvádíme u příležitosti 75. narozenin folkového zpěváka a skladatele.
Účinkují: P. Žalman Lohonka a spol., Nezmaři, Bokomara, R. Křesťan a Druhá tráva a A. Owens. Kamera J. Hruša. Režie R. Vodrážka.

Záznam druhé části koncertu z pražské Lucerny, který byl uspořádán k 50. narozeninám známého folkového interpreta Pavla Žalmana Lohonky v roce 1996. Kromě něj zde vystupují ještě skupina Nezmaři, Bokomara, Robert Křesťan a Druhá tráva a A. Owens. Uslyšíte mj. písně Ráno bylo stejný, O stavbě světa, Řeka, Ráno v trávě, Pivovarská Mary, Pět lilií, Pochod dudáků a Kdybys byla taková panenka.

Pavel Lohonka, uměleckým jménem Pavel Žalman Lohonka, zkráceně též Žalman, který se narodil 20. března 1946 v Českých Budějovicích, je český folkový písničkář, jedna z nejvýraznějších postav české folkové scény. Původním jménem se Pavel Lohonka jmenoval "Lohoňka". K odstranění "háčku" došlo v roce 1961, kdy si Žalman vyzvedával svůj občanský průkaz. K této mýlce došlo na matrice, kde se úřednice jednoduše spletla.

Vlastní tvorba Pavla Lohonky čerpá z několika inspiračních zdrojů. Vedle jihočeských lidových písniček jsou patrny velmi výrazné inspirační zdroje z tvorby různých osobností světového folku, v menší míře též lidová hudba jiných národů.

Jeho tvorba je velice charakteristická svoji výrazně posmutnělou, někdy až teskně zachmuřenou náladou. Je to velmi často hudba značně hloubavá, meditativní až sentimentálně poetická.

Napište nám