V souvislosti s úmrtím Ctirada Mašína (13.8.2011) uvádíme dokumentární film režiséra Martina Vadase, který o bratrech Mašínech natočil v roce 1996.

Dokument z roku 1996, který režíroval Martin Vadas, vychází z obsáhlého rozhovoru s bratry Mašíny, natočeného v USA. Ctirad a Josef Mašínovi, jedněmi označovaní za ikony protikomunistického odboje a jinými za odsouzeníhodné desperáty, rekapitulují svou činnost za války i po únorovém puči v roce 1948. Vzpomínají na svého otce Josefa Mašína, který spolu s Josefem Balabánem a Václavem Morávkem patřil k takzvaným "Třem králům", proslul odvážným odporem proti nacistům a po svém dopadení byl v červnu 1942 popraven. Jeho synové se zmiňují o protiněmeckých sabotážích, jež vykonávali během války.

V dalších fázích rozhovoru líčí své sílící pochybnosti vůči sovětskému režimu, jehož barbarské způsoby se projevovaly například v chování některých vojáků. Svědectví, v němž sílící komunistický teror komentuje i Milan Paumer a Zdena Mašínová, dokazuje nelegálnost Lidových milicí i zrůdnost takzvaného "třídního boje", využívaného k násilné likvidaci oponentů. Bratři Mašínové ospravedlňují svůj ozbrojený odpor a popisují jeho fáze. Vzpomínají na své útoky vůči strážnicím SNB v Chlumci nad Cidlinou a v Čelákovicích, kde si opatřili zbraně. Líčí průběh přepadení automobilu s výplatami, i sabotážní akci, při níž podpálili několik družstevních stohů. Popisují i násilné střety, při nichž usmrtili několik lidí. Jejich vyprávění kontrastuje se záběry z dobových propagandistických agitek, plných lživých proklamací a zmanipulovaných davů.

Dokument ústy bratrů Mašínů i řady dalších aktérů uvažuje o tom, zda únorový převrat znamenal vyhlášení občanské války, v níž je ozbrojený odpor legitimní. Další rovinu tvoří reportáž z konference Opus Bonum z roku 1992, kde se k činnosti bratrů Mašínů vyjadřují Martin Štěpánek, Ivan Medek, Jiřina Šiklová a další. Svědectví připomíná také osud popraveného Václava Švédy a dalších lidí, kteří s Mašíny spolupracovali. Vyznívá jako obhajoba extrémní statečnosti oproti pasivitě většiny českého národa v časech totalitního teroru. Je užitečným příspěvkem k diskuzím, jež se o aktivitách bratrů Mašínů vedou dodnes.

Jan Foll

Napište nám