Jeanette MacDonaldová a Nelson Eddy ve slavné adaptaci operety Rudolfa Frimla. Americký film.
Dále hrají: J. Stewart, R. Owen, G. Regas, U. O’Connorová, A. Mowbray, D. Niven a další. Režie: W. S. Van Dyke II.

Námět: Otto Harbach, Oscar Hammerstein II, Rudolf Friml, Herbert Stothart (opereta)

Scénář: Frances Goodrichová, Albert Hackett, Alice Duer Millerová

Režie: W.S. Van Dyke II

Kamera: William Daniels

Hudba: Rudolf Friml, Herbert Stothart

Hudební úryvky: Charles Gounod (Romeo a Julie), Giacomo Puccini (Tosca)

Výprava: Cedric Gibbons, Joseph C. Wright, Edwin B. Willis

Kostýmy: Adrian

Střih: Blanche Sewellová

Choreografie: Chester Hale, William von Wymetal

Produkce: Hunt Stromberg

Hrají:

Jeanette MacDonaldová (Marie de Flor), Nelson Eddy (seržant Bruce), James Stewart (John Flower), Reginald Owen (Myerson), George Regas (Boniface), Robert Greig (kavárník), Una O´Connorová (Anna), Jimmy Conlin (pianista Joe), Lucien Littlefield (obchodník), Dorothy Grayová (Edith), Alan Mowbray (ministerský předseda), David Niven (Teddy).

Předlohou Rose Marie se stala stejnojmenná divadelní hra (1924), která ovšem doznala řady změn. Pouze čtyři písně se z jeviště dostaly na plátno, slavná Indian Love Call (Indiánská píseň lásky), Rose Marie, The Mounties, Totem Tom-Tom, další byly napsány přímo pro film (Just for You, Pardon Me Madame, Some of These Days, Dinah). Při tvorbě českých podtitulků byly použity texty Jiřího Aplta. Poněkud upraven byl i samotný příběh, aby co nejvíce vyhovoval hlavní hvězdě Jeanette MacDonaldové.

Povzbuzena úspěchem jiných "němých muzikálů", především Veselé vdovy (1925) v režii Ericha von Stroheima a Lubitschova Starého Heidelberku (1926), zfilmovala společnost MGM tuto populární operetu už v roce 1928. Hlavní role v němé verzi vytvořili začínající hvězda Joan Crawfordová a anglický herec House Peters pod režijním vedením Luciena Hubbarda, ale komerční úspěch se nedostavil.

První zvuková adaptace (1936), která patřila k divácky nejúspěšnějším titulům 30. let, je považována za nejlepší. Její remake z roku 1954 (režie Mervyn LeRoy, hlavní role Ann Blythová a Howard Keel) byl sice věrnější divadelní předloze, mohl se pyšnit barevnou fotografií, širokoúhlým plátnem a choreografií Busbyho Berkeleye, ale zůstal pouze konvenčním studiovým muzikálem (doslova, neboť na rozdíl od předchozí adaptace vznikl celý v kašírovaných dekoracích filmového studia).

Stručné profily některých tvůrců a herců:

W.S. Van Dyke II (1889-1943) - americký režisér. Začínal jako dětský herec na jevišti. Byl jedním ze šesti Griffithových asistentů při natáčení Intolerance a od roku 1917 samostatně režíroval. Od 30. let patřil k nejspolehlivějším smluvním režisérům společnosti MGM, pro niž natáčel filmy nejrůznějších žánrů, mj. Tarzan, syn divočiny (1932), Elektrické křeslo (1934), Detektiv Nick v New Yorku (1934), San Francisco (1936). Byl zkušeným řemeslníkem, který dokázal využívat herecké spontaneity a málokdy plýtval filmovým materiálem, což mu vyneslo přezdívku "One Take Woody".

Zemřel na následky nadměrného pití alkoholu.

Jeanette MacDonaldová (1901-1965) - americká zpěvačka a herečka. Začínala ve 20. letech jako sboristka na Broadwayi, kde se postupně uplatnila jako hlavní představitelka muzikálů a operet. Ernst Lubitsch si ji vybral do svého filmu Přehlídka lásky (1929), v němž poprvé hrála po boku svého častého partnera Maurice Chevaliera. V roce 1933 byla angažována společností MGM a stala se jednou z nejpopulárnějších hollywoodských zpívajících hvězd. Nejúspěšnější filmy natočila s Nelsonem Eddym (Princezna inkognito, Rose Marie, Byl lásky čas, Děvče ze zlatého západu). Jejich filmové partnerství skončilo v roce 1942. Potom se už výrazněji ve filmu neuplatnila.

Nelson Eddy (1901-1967) - americký zpěvák a herec. Po vítězství v konkursu se stal členem Filadelfské opery. Úspěšné koncertní turné a účinkování v rozhlase mu vynesly na počátku 30. let smlouvu u společnosti MGM, kde se v letech 1935-42 uplatnil jako partner Jeanetty MacDonaldové v sérii sladkobolných operet a muzikálů (Princezna inkognito, Rose Marie, Byl lásky čas, Děvče ze zlatého západu). Po rozchodu dvojice se objevil v několika filmech, ale převážně vystupoval na koncertním pódiu a v nočních klubech. Zemřel na infarkt během turné v Austrálii.

James Stewart (1908-1997) - americký herec. Do Hollywoodu se dostal v polovině 30. let po krátkém účinkování na Broadwayi. Okamžitě se stal jednou z nejvýraznějších osobností amerického filmu. Exceloval v dramatických úlohách, zejména ve filmech Franka Capry (Pan Smith přichází, Život je krásný) a Alfreda Hitchcocka (Provaz, Okno do dvora, Muž, jenž věděl příliš mnoho, Vertigo), ale uplatnil se i v komediích (Příběh z Filadelfie, Harvey) a byl výrazným představitelem rozpolcených hrdinů ve westernech Anthonyho Manna (Winchester ´73, Zátoka řeky, Odhalená stopa, Muž z Laramie). Ve své kariéře získal jednoho Oscara (Příběh z Filadelfie) a čtyři další nominace (Pan Smith přichází, Život je krásný, Harvey, Anatomie vraždy). Za své celoživotní dílo byl mj. vyznamenán Americkým filmovým institutem (1980) a Americkou akademií (čestný Oscar 1984).

Napište nám