Vlasta Burian jako svérázný potomek proslulého rodu neodolatelných mluvků ve výborné české komedii Martina Friče.
Režie: Martin Frič. Scénář: Václav Wasserman. Hrají: Vlasta Burian, Oldřich Nový, Zorka Janů, Jaroslav Marvan a další.

Baron Archibald Prášil je vášnivý lovec, nepřekonatelný vypravěč neuvěřitelných příběhů, příkladný manžel a starostlivý otec. V mládí si vedl značně nevázaně, a tak má jeho komorník za úkol tajně posílat včas alimenty. Jeho pečlivě skrývaná tajemství z minulosti však jednoho dne vyjdou najevo...

Režisér Martin Frič natočil v roce 1940 rozvernou komedii o problémech s nemanželskými dětmi v rodině svérázného potomka proslulého rodu Prášilů. Vedle skvělé komiky Vlasty Buriana zde dostal větší a výraznější roli i Oldřich Nový, v roli dcerunky Karličky se objevila Zorka Janů, sestra Lídy Baarové. Rozvoji jejího nesporného talentu zabránil tragický skon v roce 1946. Martin Frič si zvolil osvědčené pracovníky - kameramana Václava Hanuše a hudebního skladatele Julia Kalaše. Ideální exteriéry našel na Zbraslavi a v Průhonicích u Prahy.

Původní název filmu Baron Prášil byl v 60. letech změněn na titul Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Karla Zemana Baron Prášil, který měl premiéru v roce 1961.

Napište nám