Dobromyslný trouba Norville se díky vypočítavým machinacím svého šéfa dostává do čela obří společnosti. Tim Robbins a Paul Newman v hlavních rolích americké retro komedie.
Dále hrají: J. J. Leighová, Ch. Durning, J. Mahoney. Režie: Joel Coen.

Na obyčejného člověka se štěstí obvykle neusměje, a pokud se to náhodou stane, určitě za tím ještě něco vězí. Norville Barnes je čerstvý absolvent university, který marně hledá zaměstnání ve světě obchodu. V službách jedné velké společnosti se ocitá právě ve chvíli, když její správní rada nutně potřebuje dosadit na místo nového presidenta nejlépe nějakého "úplného troubu". Proč? Správní rada potřebuje někoho, v jehož jménu může dělat jakékoliv podvody a dokonale s ním manipulovat. Tentokrát chce, aby nový šéf přivedl podnik na bankrot a snížil tak hodnotu jeho akcií. Dobromyslný trouba na to přece jen po čase přijde a navíc má v záloze jednoduchý, ale převratný vynález...

Bratři Ethan (scenárista) a Joel Coenové (režisér) od počátku své filmařské kariéry udivují a šokuji diváky i kritky (Barton Fink, Fargo, Big Lebowski). Také tentokrát si lehce pohrávají s tématem a jeho zpracováním. S neobyčejnou chutí mísí černou komedii s prvky sžíravé ironie a bláznivé nadsázky. Hlavní postavu - Norvilla Barnese v jejich snímku hraje Tim Robbins (nar. 16. 10. 1958), kterého jsme mohli vidět ve filmech Bob Roberts, Jakubův žebřík, Hráč, Vykoupení z věznice Shawshank. Jeho protihráče, šedou eminenci firmy, Sidneyho J. Mussburgera ztělesnil Paul Newman (nar. 26. 1. 1925) známý ze snímků Hombre, Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid, Život a doba soudce Roye Beana, Podraz. Herecký trojlístek doplňuje doplňuje Jennifer Jason Leighová (Oheň, Prostřihy, Kansas City, Georgia, Washingtonovo náměstí) v postavě novinářky Amy Archerové.

Napište nám