Český historický film na motivy románu Aleny Vrbové
Režie a scénář: Ludvík Ráža. Hrají: Milena Steinmasslová, Boris Rösner, Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr a další.

První polovina třináctého století byla dobou bojů o vládu mezi králem Václavem I. a jeho synem Přemyslem Otakarem II. Zemi ničila válka, lidé trpěli hladem a nemocemi. Tehdy vynikala lidumilnou činností moravská šlechtična Zdislava z Lemberka. Po vzoru blahoslavené Anežky Přemyslovny založila špitál, vzdala se výsad a pohodlí šlechtického stavu a poslední léta svého krátkého života věnovala všechny síly léčitelské práci. Žila a jednala tak, že se o jejím umění uzdravovat začaly vyprávět legendy...

Režisér Ludvík Ráža, inspirovaný životopisným románem Aleny Vrbové V erbu lvice, natočil v roce 1994 stejnojmenný film. Soustředil se na posledních sedm let hrdinčina života a představuje Zdislavu z Lemberka jako oduševnělou a milující ženu, jež svým racionálním zájmem o léčebné procedury předznamenává renesanční myšlení.

Snímku nelze upřít profesionální úroveň a realizační pečlivost, podloženou pečlivým domýšlením neznámých dobových reálií a konzultacemi s odborníky. Film rovněž vyniká kvalitním hereckým obsazením (M. Steinmasslová, B. Rösner), ve své poslední filmové roli se zde objevuje Martin Růžek (jemuž ovšem propůjčil hlas Petr Haničinec). Film měl premiéru 11. dubna 1995, několik týdnů předtím, než papež Jan Pavel II. v Olomouci Zdislavu svatořečil.

Napište nám