Alegorické podobenství o moci, bezmoci a jednom zmařeném lidském životě.
Hrají: G. Cserhalmi, M. Donutil, J. Kemr, L. Tokoš, Z. Kocúriková, S. Tříska, K. Hofman a další. Scénář: A. Kliment, D. Vihanová. Kamera: J. Macák. Režie: Drahomíra Vihanová.

Příběh se odehrává v druhé polovině osmdesátých let. Mocenský režim je unaven, ale změny jsou v nedohlednu. Kdo se nepřizpůsobil, octne se na okraji společnosti. Také čtyřicetiletý intelektuál Ewald nemůže vykonávat své povolání a živí se jak může. Žije v maringotce nedaleko velké vojenské pevnosti a měří vydatnost vodního zdroje. Jeho přítel Petrásek (v podání Josefa Kemra, pro kterého tato role byla jednou z posledních) je starší podivín a grafoman. Ewaldovi by rád poskytl trochu humoru a lidské solidarity. Marně. Ewald se také spřátelí s velitelem pevnosti. Vznikne neobvyklý vztah dvou mužů, dvou rozdílných charakterů, které spojuje pocit osamělosti. A stačí málo, aby se Ewaldův osud dovršil ...

Scénář k filmu Drahomíry Vihanové na motivy stejnojmenné povídky Alexandra Klimenta ze sbírky Hodinky s vodotryskem byl připraven už od roku 1969, ale k realizaci už nemohlo dojít, protože režisérka směla natáčet jen dokumenty. Byl proto realizován až v roce 1994. Režisérka zůstala věrna trendům 60. let - jak "estetikou ošklivosti", tak chmurným podobenstvím. Proto nepřekvapí ani užití černobílého materiálu, zdůrazňující syrovost vyprávění. Hlavní roli vytvořil maďarský herec György Cserhalmi, namluvil ho Pavel Soukup. Dále zde zazářil Miroslav Donutil v roli velitele pevností a Josef Kemr. Drahomíra Vihanová, která je zároveň spoluautorkou scénáře a střihačkou Pevnosti, o filmu poznamenala: " Pro mne je osud Ewalda problémem existencionálním, problémem existence lidské bytosti. Je možné žít nebo přežívat nebo jen živořit? A proč a jak?"

Napište nám