Clint Eastwood a Gene Hackman jako hrdinové „starých časů“ Divokého západu ve slavném americkém westernu, oceněném čtyřmi Oscary.
Dále hrají: M. Freeman, R. Harris, J. Woolvett, F. Fisherová a další. Režie Clint Eastwood.

Čtyřmi Oscary oceněný snímek herce a režiséra Clinta Eastwooda není klasickým westernem. Jeho hrdinové, pistolníci ze "starých dobrých" časů Divokého západu, jsou okolnostmi donuceni vrátit se ke své původní profesi. Pistole Williama Munnyho mlčí již jedenáct let, zatímco se stárnoucí muž snaží po smrti milované ženy starat o svoje děti a farmu. Právě tak jeho bývalý parťák a přítel Ned Logan žije spořádaným životem. Jednoho dne je však v blízkém městečku pořezána prostitutka. Pachateli jsou dva kovbojové, kteří jsou místním šerifem Daggettem, rovněž mužem ze "staré školy", symbolicky "odsouzeni" k zaplacení pokuty. Ostatní děvčata se však složí na odměnu za likvidaci obou kovbojů. Slíbená částka spojí dohromady tři muže, mladého a rádoby drsného Kida a další dva, kteří si tak na chvíli zavzpomínají na bývalý způsob života. Pouze místní šerif chce přestárlé pistolníky odradit od vykonání pomsty. Ti však už jsou na stopě... K úspěchu filmu bezesporu přispěly i vynikající herecké výkony Clinta Eastwooda, Gena

Hackmana a Morgana Freemana. Film získal Oscary za režii, střih, vedlejší hereckou roli (Gene Hackman) a celkově nejlepší snímek.

Napište nám