Byli divočejší než Divoký západ. Neznali slitování a pro nepřátele se stali noční můrou. Americký film.
Hrají: M. Van Peebles, S. Baldwin, Ch. Lane, T. Lister Jr., B. Zane a další. Režie: Mario Van Peebles.

K legendárním postavám Divokého západu patřili také černošští pistolníci, mezi jinými i členové bandy vedené Jessiem Lee. Příběh, který natočili američtí filmaři, začíná v roce 1898. Během španělsko-americké války se podaří černému vzbouřenci Jessiemu Leeovi s několika vojáky dezertovat z armády a ještě přitom odnést truhlu zlata. V patách mají cynického plukovníka Grahama, který kvůli nim přišel o nelegální lup. Jeho brýlatý sluha pomůže bandě k útěku z Kuby do Spojených států. Jessie se svými divokými přáteli směřuje do černošské osady Freemanvillu. Táhne ho sem srdce k milované dívce Lane a také chce vykonat pomstu za otce, smířlivého kazatele, který byl zabit místním Ku Klux Klanem...

Drsný western režiséra Maria Van Peeblese nabízí moderní pohled na "dobývání" Divokého západu, v němž nechybí poučenost filmy Tanec s vlky (Kevina Costnera) či Nesmiřitelnými (Clinta Eastwooda) a zůstává rovněž ozvláštněn rasovým pohledem.

Mario Van Peebles (nar. 15. 1. 1957 v Mexico City) je synem známého černošského režiséra Melvina Van Peeblese. Vystudoval ekonomii a věnoval se i přípravě na herectví u Stelly Adlerové. Kromě toho, že stál před kamerou ve filmech (Příliš horká pizza, Hrdinové z jižního Bronxu, Cotton Club), postavil se za ni také jako režisér seriálů (Sonny Spoon, Oheň Gabrielův). Jako režisér filmů se prosadil snímkem Říše drog.

Napište nám