Opravdový cit nezlomí ani čas, ani vzdálenost, ani válečná vřava. Romantická fantazie o muži, který měl v životě jedinou lásku. Australsko-britský film.
Hrají: J. Scott Lee, A. Parillaudová, P. Bergin, J. Cusack, J. Moreauová aj. Režie: Vincent Ward.

Eskymáckému chlapci Avikovi bylo jedenáct let, když se v roce 1931 setkal v montrealské nemocnici s indiánskou dívkou Albertinou. A bylo to setkání, které ovlivnilo celý jejich život. Neboť dětská náklonnost dvou podvědomě k sobě tíhnoucích osamělých duší přerostla v hluboký cit, který nezlomila ani léta odloučení, ani vzdálenost, ani válečná vřava. Nebylo jim dopřáno spolu žít. Jejich světy byly příliš odlišné, jejich kultury příliš od sebe vzdálené. Nikdo jim však nemohl vzít vědomí, že patří jeden druhému. A víru, že se znovu setkají...

Baladicky laděný snímek režiséra Warda (z poslední doby jej známe z filmu Jak přicházejí sny, který ČT rovněž uvede), jehož příběh pokrývá více než tři desítky let, je nejen citlivě vyprávěným osudem člověka, vytrženého z kořenů své společnosti, ale i hlubokým milostným dramatem. Po právu získal řadu australských i mezinárodních cen.

V roli Avikovy celoživotní lásky uvidíme francouzskou herečku Anne Parillaudovou, známou především jako "brutální Nikita". Na obrazovce ČT jsme ji nedávno viděli i ve filmu Frankie Hvězdář. V malé leč výrazné roli se tu představí i legenda francouzského filmu Jeanne Moreauová.

Napište nám