Příběh novodobého barona Prášila, jenž lhal i o tom, co se nestalo. Jean-Louis Trintignant ve slovensko-francouzském filmu.
Dále hrají: I. Mistrík, Z. Kocúriková, S. Turbová, S. Bréalová, J. Kroner a další. Kamera I. Luther. Režie Alain Robbe-Grillet.

Po druhé světové válce se v malém slovenském městečku objeví neznámý muž, který tvrdí, že se jmenuje Boris Varissa, a že znal hrdinu místního odboje Jána Robina. Ve skutečnosti o něm jen slyšel vyprávět chlapy v hospodě. Ján koncem války záhadně zmizel a je považován za mrtvého. Jen jeho žena Laura, sestra Sylvia a Jánův otec na něj stále čekají. Varissa se jako údajný Jánův spolubojovník vetře k jeho příbuzným a svým vyprávěním (které však neustále mění) si postupně získává náklonnost obou mladých žen i jejich služky Márie...

Slovensko-francouzský film je třetím celovečerním dílem režiséra Alaina Robbe-Grilleta (následoval další koprodukční film Eden a potom). Ve složitě vyprávěném příběhu s řadou retrospektiv, představ a halucinací zpracoval tvůrce své oblíbené téma pravdy a lži, skutečnosti a přetvářky. Do hlavní role obsadil Jeana-Louise Trintignanta. Slovenské znění je dílem režiséra Martina Hollého.

Napište nám